Obiective turistice Orasului Gura Humorului | Manastiri Gura Humorului | Localizare Gura Humorului

Obiective turistice Gura Humorului | Puncte de interes turistic | Manastiri Gura Humorului si impejurimi




Cazare Romania > Bucovina > Judetul Suceava > Cazare Gura Humorului > Obiective Turistice


 
 

Obiective Turistice

Oferte Gura Humorului 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Gura Humorului

Nota 9.9 din 10 pe baza a 7 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Gura Humorului

 
     
 
 
 
     
 
 

Turism Gura Humorului

Orasul Gura Humorului, situat intre comorile de nepretuit frumusete ale Voronetului si ale Humorului, face parte din acel strabun tinut al Bucovinei, unde nenumarate monumente si vestigii ale trecutului sunt atestari de netagaduit ale statorniciei si continuitatii poporului roman. Pe teritoriul orasului se afla numeroase obiective turistice de mare interes, dintre care:

- Manastirea Voronet;
- Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina a fost infiintat in 1959 si detine peste 2000 de piese.
Ofera publicului vizitator, pe langa expozitia permanenta, diverse expozitii temporare cu tematica variata, iar cateva sali prezinta opere ale pictorului francez de origine romana George Cotos. Anual aici se organizeaza concursul de caricatura "Umor… la Gura Humorului", care reuneste cei mai buni caricaturisti din tara. La 5 km de oras se afla una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare, Manastirea Voronet, supranumita si "Capela Sixtina a Orientului".
- Rezervatiile geologice "Piatra Soimului" si "Piatra Pinului";
- Zona de agrement si parcul dendrologic Lunca Moldovei;
- Monumentele de arhitectura medievala: Voronet (secolul XV) si Humor (secolul XVI);
- Centrul de ceramica Paltinoasa.

Pictura si arhitectura Voronetului, apartine celor doua etape din perioada clasica a artei moldovenesti: veacurile XV si XVI. Pictura exterioara ridica la o limita artistica superioara stilul elegant, decorativ, specific primei jumatati a veacului al XVI-lea. Intr-un luxos cadru decorativ, artistii moldoveni au reprezentat pe vastele suprafete ale fatadelor, o impresionanta "cantata" care imbina, intr-un acord perfect, teme religioase, narative si istorice. Ansamblul picturii exterioare reprezinta o unica si suprema actiune de invocare a divinitatii pentru a obtine salvarea Moldovei de contopirea straina, fapt care era de natura sa insufle poporului credinta in izbanda sa finala.

MANASTIREA VORONET


Nu departe de orasul Gura Humorului, pe valea unui afluent al Moldovei a fost ridicata acum mai bine de cinci veacuri una dintre cele mai frumoase manastiri. Frescele care decoreaza exteriorul si interiorul, originalitatea picturilor si nu in ultimul rind culoarea albastra - atit de albastra - denota genialitatea artistilor moldoveni care cu un acut simt artistic au facut din Voronet simbolul Moldovei. Din punct de vedere arhitectural manastirea este asemanatoare cu celelate biserici construite in perioada domniei lui Stefan cel Mare. Ridicata pe un plan trilobat, avind turla deasupra naosului si acoperis fragmentat, edificul va primi o mare nota de originalitate prin decoratie. De forma semicirculara, absidele pastreaza elemente decorative originale: firide alungite si ocnite sub cornise. Doua baze suprapuse inalta turla decorata la rindul ei in acelasi fel.

Elementele de factura gotica sint prezente in ancadramentele ferestrelor. Chenarele de piatra care inconjoara usile de patrundere in lacasul sfant dispuse pe laturile de nord si sud ale pridvorului contin elemente de decoratie in stil gotic si renascentist. O bolta semicilindrica transversala incoroneaza pridvorul. Doua ferestre mari lasa lumina sa patrunda in aceasta incapere. Acestea au fost asezate deasupra usilor.

Pronaosul este acoperit si el de o bolta in forma de calota. Mulururi in arc frint incadreaza portalul de intrare in pronaos. La randul ei o usa incastrata in peretele despartitor face posibila trecerea din pronaos in naos. Arcele
moldovenesti si pandantivii sutin cupola naosului si turla. Alungita si acoperita cu o bolta in forma de sfert de sfera, absida altarului se deosebeste de celelate abside.Fatada de vest cu impresionanta scena a Judecatii de Apoi este alcatuita compozitional pe patru registre. In partea superioara se afla Dumnezeu Tatal, registrul al doilea cuprinde scena Deisis incadrata de apostoli asezati pe scaune. De la picioarele Mintuitorului porneste un riu de foc in care pacatosii isi afla chinurile. Cel de-al treilea registru este Etimasia Sfintului Duh simbolizat in forma unui porumbel, Sfinta Evanghelie si Protoparintii neamului romanesc- avind spre nord un grup de credinciosi calauziti de Sfintul Apostol Pavel, iar spre sud grupurile de necredinciosi care primesc dojana lui Moise. In registrul al patrulea, la mijloc, apare cumpana care cintareste faptele bune si pe cele rele, lupta dintre ingeri si demoni pentru suflete; in zona de nord raiul, iar in cea de sud iadul. Varul Domnitorului Rares, Mitropolitul Grigorie Rosca a realizat marea sa ctitorie: pictura exterioara de la Voronet. Devenita atit de cunoscuta datorita coloristicii sale, in special a nuantei de albastru, este principalul punct de atractie. Armoniile tonale, nuantele si culorile sint in realitate cele care cu sensibilitate artistica, artisti zugravi le-au filtrat din mediul natural. Asa cum este de albastru cerul la Voronet, asa au incercat sa-l reproduca pe peretii sfintei biserici. In acest mod ei au reusit sa creeze o unitate indistructiva intre peisaj si pictura exterioara a bisericii. In plus, in functie de accentele de culoare si de conturul pe care le-au folosit au reusit sa demonstreze ca si atunci cind privesti de la distanta poti percepe cu claritate siluetele desenate.

SLUJBE

Slujbele care se oficiaza la Manastirea Voronet.

Luni - sambata:
- 07:00 - 09:00 >> Acatist, Obednita, Pomenirea mortilor;
- 15:00 - 16:30 >> Vecernia, Ceasul 9, Pavecernita;
- 23:00 - 01:30 >> Miezonoptica, Utrenia, Canoane, Ceasuri.

Duminica:
- 08:00 - 11:00 >> Acatist, Ceas, Sfanta Liturghie;
- 15:00 - 16:30 >> Vecernia, Pavecernita, Acatistul Sfantul

Daniil:
- 23:00 - 01:30 >> Miezonoptica, Utrenia, Canoane, Ceasuri.