Harta Romania | Harta Judetelor Romania | Orase din Romania

Judete Romania | Judetele Romaniei | Harta Romania | Cazare in toate judetele din Romania





 

HARTA ROMANIA

Unitati de Cazare Recomandate din Romania

Cele mai avantajoase oferte de cazare din Romania, special selectionate, direct la proprietari!

 
 
 
     
 
 

Informatii generale despre Romania


Numele Romania a fost adoptat in 1862, dupa fondarea statului-natiune prin unirea celor doua principate romanesti, Valahia si Moldova, in 1859. Abrevierea internationala este ROU.

Pozitie:

- in sud-estul Europei Centrale, la egala distanta de limitele continentale (Nord, Vest si Est - 2,900 Km), in bazinul de jos al Dunarii si pe litoralul de est al Marii Negre.

Vecini:
- Romania se invecineaza cu cinci state, cel de-al saselea vecin fiind Marea Neagra. La NE si E are granita cu Republica Moldova 681,3 km, la N si E cu Ucraina649,4km, la SE cu Marea Neagra (193,5 km), la S cu Bulgaria 631,3 km, la SV cu Serbia546,4 km si la V cu Ungaria448,0 km.

Alte informatii Romania | Suprafata totala | Populatie | Religie

Suprafata:
238 391 km patrati, din care 63% cultivati.
Lungimea granitelor: 3.190,3 Km.
Timp: GMT+2
Clima: Continentala
Populatie: 21.680.974 (1 martie 2003; sursa: Institutul National de Statistica)
Ca populatie, Romania este a 43-a tara in lume si a 9-a in Europa. 55% din populatie locuieste in orase si localitati si 45% in zona rurala. Populatia masculina reprezinta 48.7% si cea feminina 51.3% din totalul locuitorilor.
Nationalitati: romani 89,5%, unguri (inclusiv secui) 6,6%, rromi 2,5%, altii 1,4%
Minoritati etnice: 7% maghiari, 2% rromi, 2% germani, rusi, sirbi si altele
Limba oficiala: limba romana, limba materna pentru 91% din populatia tarii. Minoritatile etnice sunt libere sa-si utilizeze limba materna in scoli, administratie, sistemul juridic, presa, cultura etc. Limba maghiara este vorbita de cea mai numeroasa minoritate etnica, iar limba germana de minoritatea germana (sasi si svabi). Principalele limbi straine care circula in prezent in Romania sunt engleza, franceza si germana.
Religia predominanta: Crestini ortodocsi
Alte religii: Catolica, Protestanta, Iudaic, Islamica

Ziua nationala
In 1990, 1 decembrie a fost proclamata ziua nationala. Aceasta zi reprezinta aniversarea Marii Unirii de la Alba Iulia, din 1918, cand s-a votat unirea Transilvaniei cu Romania, moment care marcheaza unirea tuturor romanilor intr-un singur stat si realizarea unitatii statului-natiune roman.

Sarbatori legale
1 si 2 ianuarie (Anul Nou), a doua zi de Paste, 1 mai, 1 decembrie - Ziua nationala, si 25 si 26 decembrie (Craciunul).

Ora oficiala
Ora Est Europeana (GMT + 2 ore). Din 1979, fusul orar de vara (GMT + 3 ore) se aplica incepand cu ultima duminica a lunii martie pana in ultima duminica a lunii octombrie. Romania are acelasi fus orar ca si Republica Moldova, Finlanda, Grecia, Israel, Egipt si Republica Sud Africana.

Orase Romania | Cele mai importante orase din Romania

Din 263 de orase, 25 au peste 100 000 de locuitori. Opt dintre ele au mai mult de 300 000 de locuitori.

Capitala Bucuresti - Populatie 2.300.000, centru industrial si de afaceri.

Orase importante in Romania:

Orasul Constanta
- populatie 327.000 centru de transporturi navale, rafinat, turism.
Orasul Iasi - populatie 350.000 centru industrial si de transporturi.
Orasul Timisoara - populatie 328.000 centru industrial si de afaceri.
Orasul Galati - populatie 327.000 centru industrial si de transporturi.
Orasul Cluj-Napoca - populatie 326.000 centru industrial si de afaceri.
Orasul Brasov - populatie 316.000 centru industrial si de turism.
Orasul Craiova - populatie 314.000 centru industrial si de transporturi.

Statiuni Turistice importante din Romania:

Sinaia
Predeal
Busteni
Slanic Moldova
Stana de Vale
Vatra Dornei

Sovata
Baile Tusnad
Slanic Prahova


ADMINISTRATIE | FORMA DE GUVERNAMANT ROMANIA

Republica, organizata ca stat unitar
Statut: membra NATO; membra UE
Seful Statului: Presedinte
Presedintele este ales prin vot universal, poate detine cel mult doua mandate de 5 ani, este comandantul suprem al fortelor armate.
Parlament Bicameral: Camera Deputatilor - 341 deputati; Senat - 143 senatori
Guvern: Desemnat de Presedinte si confirmat de Parlament
Putere locala: Prefecti numiti de Guvern pentru cele 41 de judete ale Romaniei.
Puterea legislativa: Parlamentul Romaniei ales prin vot universal pe o perioada de patru ani (485 de membri in legislatura 2000-2004) este bicameral: Senatul Romaniei (140 de membri), Camera Deputatilor (345 de membri).
Puterea executiva: Guvernul Romaniei, condus de un prim ministru numit de Presedintele tarii si supus Parlamentului prin juramant si in fata caruia raspunde.

Impartirea administrativa

Conform articolului 3 din Constitutie, teritoriul Romaniei are o organizare administrativa pe comune, orase si judete.
Comuna, unitatea elementara de organizare administrativa, este formata dintr-unul sau mai multe sate si este condusa de un consiliu local si un primar ales. Romania are 2685 de comune insumand 13 285 de sate, respectiv cu o medie de cinci sate pe comuna.
Orasul este unitatea administrativa condusa de un consiliu local si un primar ales. Orasele mai importante pot fi declarate municipii. Romania are 263 de orase, dintre care 82 sunt municipii.
Judetul este unitatea administrativa condusa de un consiliu judetean si un prefect. Consiliul judetean este ales pentru a coordona activitatea consiliilor comunale si orasenesti, avand ca scop concentrarea interesului asupra serviciilor publice de importanta la nivel judetean. Guvernul numeste un prefect in fiecare judet pentru a fi reprezentantul sau local. Romania are 41 de judete plus municipiul-capitala Bucuresti, care are un statut similar cu acela de judet. Un judet are, in medie, o suprafata de 5 800 m.p. si o populatie de 500 000 de locuitori.

Relieful

Relieful Romaniei nu este doar variat dar si armonios distribuit. Relieful este aranjat in trei mari etaje, bine diferentiate: cel mai inalt reprezentat de Muntii Carpati, cel de mijloc de Subcarpati si dealuri si podisuri, si cel mai jos reprezentat de campii, de vaile raurilor si de Delta Dunarii. Principala caracteristica a reliefului romanesc este dispunerea sa in forma de amfiteatru.

Muntii se intind in forma de arc in partea centrala acoperind 31% din suprafata tarii, dealurile si podisurile care pornesc in continuare ocupa 36%, iar campiile, ce se intind in sudul si in vestul tarii, cam 33%.

Raurile
Reteaua de rauri are forma radiala, 98% dintre rauri izvorand din Muntii Carpati si varsandu-se, direct sau prin intermediul altor rauri, in Dunare. Dunarea, al doilea fluviu ca lungime din Europa2860 km), din care 1075 km pe teritoriul Romaniei, se varsa in Marea Neagra prin trei brate (Chilia, Sulina, Sfantu Gheorghe), care formeaza o delta. Principalele rauri sunt: Mures (761 km pe teritoriul Romaniei), Prut (742 km pe teritoriul Romaniei), Olt (615 km), Siret (559 km pe teritoriul Romaniei), Ialomita417 km), Somes (376 km pe teritoriul Romaniei), Arges (350 km).

Lacurile
Exista in jur de 3500 de lacuri, dar doar 0.9% dintre ele au o suprafata ce depaseste 1 km patrat. Cele mai importante sunt lacurile provenite din fostele lagune de pe malul Marii Negre (Razim 425 km patrati, Sinoe 171 km patrati) si lacurile formate de-a lungul malurilor Dunarii (Oltenia 22 km patrati, Brates 21 km patrati). Lacurile glaciare se intalnesc in Muntii Carpati (Lacul Bucura, cu o suprafata de 10,8 ha este cel mai mare dintre ele). Īn afara de acestea mai exista lacuri facute de om, importante pentru puterea energetica pe care o inmagazineaza, cele mai importante fiind cele de pe Dunare la Portile de Fier II (40.000 ha) si Portile de Fier I (10.000 ha, dar cu un volum de apa de 2.400 milioane metri cubi - de trei ori mai mult decat la Portile de Fier II), dar si cel de la Stanca-Costesti (5,900 ha) pe Prut si de la Izvoru Muntelui pe raul Bicaz (3.100 ha).