Cazare Carta | Oferte cazare Carta | Accommodation Carta | Hoteluri Pensiuni Vile Carta

Cazare Carta | Accommodation Carta | Orasul Carta obiectiv turistic




Cazare Romania > Tara Fagarasului > Judetul Sibiu > Cazare Carta


 
 

Cazare Carta

Oferte Carta 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

  • Filtreaza:

 
     
 
 

Aceasta sectiune nu are unitati de cazare inscrise !

Daca sunteti proprietarul unui hotel, pensiuni sau vile din si doriti inscrierea in portalul de promovare turistica www.tourismguide.ro accesati pagina Inscrie-te acum !

Pentru a venii in sprijinul echipei TourismGuide de a dezvolta si promova impreuna cat mai eficient localitatea, puteti trimite informatii si poze pe adresa de email: admin@tourismguide.ro

Carta, mai demult Carta Saseasca, este o localitate din judetul Sibiu, situata in Tara Fagarasului, pe malul stang al raului Olt, la cca 3 km de soseaua nationala Brasov - Sibiu. Prima atestare documentara a localitatii Carta dateaza din anul 1322.

Asezarea s-a aflat in cursul evului mediu, pana in anul 1474, in proprietatea manastirii cisterciene Carta, infiintata intre anii 1205-1206, careia ii datoreaza si fondarea sa. Aceasta a fost prima constructie gotica din Romania (in stil gotic timpuriu).

Conform datelor recensamantului din 1930 localitatea numara 959 de locuitori, dintre care 502 romani, 446 germani, 9 maghiari si 2 cetateni de alta etnie. Din punct de vedere confesional populatia era alcatuita din 450 greco-catolici, 442 lutherani, 44 ortodocsi, 16 romano-catolici, 5 baptisti si 2 reformati.

Manastirea Carta
Fosta manastire cisterciana din Tara Fagarasului, actualmente biserica evanghelica a comunitatii locale germane, situata pe malul stang al Oltului, intre municipiile Sibiu si Fagaras, in imediata vecinatate a localitatilor de azi Carta si Cartisoara.

Manastirea a fost fondata in anii 1205-1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiind desfiintata la 27 februarie 1474 de regele Matei Corvin. Abatia cisterciana Carta a detinut un rol major in istoria politica, economica si culturala a Transilvaniei medievale, cat si introducerea dar si in diseminarea artei gotice in spatiul intracarpatic.

Data fondarii Manastirii Carta nu este cunoscuta dar un document emis la Konstanz, la 17 aprilie 1418, de regele Sigismund I al Ungariei (1387-1437) aminteste ca abatia a fost intemeiata, construita si dotata cu drepturi si privilegii de catre predecesorii sai. Izvoare scrise din intervalul secolelor XIII-XV, provenite din ambianta ordinului cistercian - adunate si prelucrate de Ludwig Janauschek -, dateaza actul fondarii manastirii Carta intre anii 1202-1203.