Cazare Turnu Rosu Sibiu

Cazare Turnu Rosu Sibiu




Cazare Romania > Marginimea Sibiului > Judetul Sibiu > Cazare Turnu Rosu


 
 

Cazare Turnu Rosu

Oferte Turnu Rosu 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

  • Filtreaza:
  • Categorie
  • Clasificare

Vezi pe Harta

Cazare Turnu Rosu, Str. Sebesului, nr. 684

In inima Transilvaniei la poalele Muntilor Fagaras, Pensiunea Diana, va ofera posibilitatea de a savura natura si cultura acestor meleaguri. Aflata la conflue nta Oltului cu Cibinul, la 25 de Km de Sibiu, comuna Turnu Rosu este o zona de atractie atat pentru cadrul natural deosebit cat si pentru istoricul ei. Pensiunea Diana va ofera...

Informatii
 
     
 
 

Despre Turnu Rosu

Comuna Turnu Rosu este situata la poalele Munților Fagaraș, în Transilvania, pe malul stang al Oltului, la confluenta cu Cibinul, in apropierea intrarii in defileu, la circa 25 km distanta de Sibiu. Localitatea, asezata aproape de malul Oltului, ocupa acea parte in care raul isi schimba directia, indreptandu-se spre Sud, dupa ce a strabatut de la Est la Vest Depresiunea Fagarasului.

Comuna este una din cele mai vechi asezari romanesti din aceasta parte a Transilvaniei.

Aceste locuri, prin care se putea trece usor in Tara Romaneasca, au servit mult timp ca drum pentru solii regilor unguri sau ai principilor transilvaneni, trimisi de acestia cu diferite insarcinari la curtile domnitorilor Munteniei la Curtea de Arges, la Targoviste si mai tarziu la Bucuresti. Tot pe aici, prin asa numita „Vama Cucului”, se strecurau peste granita din trecut iobagii romani de pe valea Muresului sau Tarnave, care nu mai puteau indura regimul mosierilor.

Comuna Turnu Rosu este situata la poalele Muntilor Fagaras, in Transilvania, pe malul stang al Oltului, la confluenta cu Cibinul, in apropierea intrarii in defileu, la circa 25 km distanta de Sibiu. Localitatea, asezata aproape de malul Oltului, ocupa acea parte in care raul isi schimba directia, indreptandu-se spre Sud, dupa ce a strabatut de la Est la Vest Depresiunea Fagarasului.

Se poate ajunge aici cu trenul, pe linia Sibiu – Talmaciu - Rm. Valcea – Craiova sau cu mijloace auto, pe E 81 prin derivatia aflata la iesirea spre Sud din orasul Talmaciu. Din Sibiu distanta se parcurge in cca 30 minute.

Localitatea are circa 2500 de locuitori si se afla la o altitudine medie de 450m, iar coordonatele geografice sunt 45.64 lat.N respectiv 24.30 long.E. Comuna este alcatuita din localitatile Turnu Rosu si Sebesu de Jos, sat aflat la 9 km de Turnu Rosu, in directia Est.

La inceputul anului 2013 erau inregistrate 1480 de gospodarii din care 668 in Sebesu de Jos si 538 persoane cu domiciliu plecate in alte localitati. Suprafata totala a terenurilor comunei este de 7799 ha din care 4431 paduri, 366 teren arabil. Mai multe detalii pe websitul primariei.

Denumirea Turnu Rosu provine de la o constructie militara defensiva, ridicata de sasi în anul 1360 langa localitatea Boita. Aceasta a fost terminata în 1370 sub regele Ludovic, in scopul supravegherii defileului raului Olt, fiind situta în apropierea vechii frontiere cu Tara Romaneasca.

Azi, aici se mai gasesc ruinele turnului rotund din caramida rosie (de unde si numele edificiului) amplasat intre sosea si albia Oltului. Pe malul Oltului, sus pe creasta, se afla cetatea medievala, ridicata pe locul unor fortificatii romane. Legenda spune ca Turnul Rosu isi datoreaza culoarea sangelui varsat fara succes de armatele turcilor, care nu au reusit niciodata sa il cucereasca. Prin extensie, trecatoarea situata in Carpatii Meridionali, în defileul Oltului, a luat numele de Pasul Turnu Rosu.

Istorie

Comuna este una din cele mai vechi asezari romanesti din aceasta parte a Transilvaniei. Din scrierile istoricului A. D. Xenopol rezulta ca localitatea, cu denumirea veche Porcesti (denumirea de Turnu Rosu apare din 1964), a fost intemeiata intre anii 797 si 898. Oricum, prima atestare documentara apare in diploma latina a regelui ungur Ladislau V din anul 1453, prin care comuna a fost incorporata la cele Sapte Scaune ale provinciei Cibiniensis si data in administrarea celor Sapte Juzi, impreuna cu alte sase comune romanesti invecinate: Boita, Talmacel, Plopi, Sebesul de Jos, Sebesul de Sus si Racovita. Dintre acestea comuna Plopi nu mai exista de peste 400 de ani.

Sursa: www.turnurosu.ro