Salina Slanic - Slanic Prahova Romania

Salina Slanic - Slanic Prahova Romania




Cazare Romania > Centre SPA > Judetul Prahova > Cazare Slanic Prahova > Salina Slanic


 
 

Salina Slanic

Oferte Slanic Prahova 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Slanic Prahova

Nota 10 din 10 pe baza a 2 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Slanic Prahova

 
     
 
 
 
     
 
 

Despre Salina Slanic

Salina Slanic este situata la circa 100 km de Bucuresti, intr-un peisaj de o deosebita frumusete, conferita de zona de dealuri acoperite de paduri de foioase, accesul in localitate fiind asigurat pe drumul national DN1 Bucuresti - Ploiesti si prin microbuze la fiecare jumatate de ora, cu plecare din Ploiesti Nord.

Salina Slanic Prahova (mina Unirea) a fost deschisa vizitarii dupa anul 1970, accesul vizitatorilor fiind asigurat prin coborarea cu o “colivie” prin putul de extractie, amenajat pentru transportul de persoane, pana la adancimea de 208 m. Aceste “palate de sare” cu un microclimat constant, temperatura de cca.13º C , umiditatea aerului de circa 60%, si aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sanatatii, au fost amenajate atat pentru agrement cat si pentru tratament.

Ca urmare a volumului mare de sare excavata, 2,9 mil. m3, s-au creat cavitati cu volume gigantice, cele 14 camere cu profil trapezoidal avand circa 80.000 de metri patrati. In mina Unirea (Salina Slanic Prahova), vizitatorii pot descifra istoria milenara a poporului roman admirand bustul sculptat in sare al lui Burebista, iar in “Sala Genezei” se pot admira sculpturile in sare reprezentandu-i pe cei doi mari conducatori, Decebal si Traian, inconjurati de elemente specifice popoarelor dac si roman. De asemenea, vizitatorii pot admira un bazorelief, marele domnitor Mihai Viteazu si bustul sculptat In sare al “luceafarului” poeziei romanesti, Mihai Eminescu.

In mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, volei, handbal, tenis si minifotbal, locuri de joaca pentru copii, carting, jocuri mecanice. In salina exista un spatiu delimitat, dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afectiuni respiratorii pot petrece cateva ore in liniste. In mina Unirea se organizeaza diverse competitii sportive, concursuri si expozitii. In mina Mihai, amplasata pe vertical, separata printr-un planseu de 40m de mina Unirea, se desfasoara concursuri nationale si internationale de aeromodelism (acest lucru este posibil datorita climatului deosebit in care viteza de circulatie a aerului este aproape de “0”), ocazie cu care este permis si accesul turistilor.

Exploatarea zacamantului de sare de la Salina Slanic Prahova este efectuata de peste trei secole, aceasta fiind cea mai recenta ca atestare documentara.

Inceputurile istoriei salinei dateaza din jurul anului 1685, an In care spatarul Mihail Cantacuzino a realizat ca in regiunea Slanic Prahova exista un zacamant de sare si astfel, vrand sa deschida o mina, a cumparat mosia Slanic. Din documentul care consemneaza tranzactia, mai reiese faptul ca inainte de anul 1685 au existat vechi ocne de sare, de adancimi mici, la 5 km est de Slanic (Teisani).

In anul 1688 pe Valea Verde a fost deschisa prima exploatare, urmand ca Intre anii 1689-1691 sa fie deschise si exploatarile de la Baia Baciului, de catre spatarul Cantacuzino. In anul 1713 Mihail Cantacuzino doneaza atat mosia sa din Slanic cat si ocnele de sare, Manastirii Coltea din Bucuresti.

Intre anii 1601-1700 exploatarea sarii in zona s-a efectuat la Baia Verde, Dorobantesti si la Baia Baciului, prin metoda de tip „clopot”, in care accesul se realiza prin doua compartimente: unul vertical care se folosea pentru scoaterea sarii, iar celalalt oblic pentru intrarea si iesirea din ocna.

Din anul 1912 s-a mai extras sare si din exploatarea Mihai, ce a functionat simultan cu exploatarea Carol (Principatele Unite). In acelasi an a fost introdus iluminatul electric in mina Mihai. Lucrarile de exploatare s-au incheiat in 1943 cand s-a trecut la o noua exploatare sub minele Carol si Mihai. Aceasta mina s-a numit Unirea si din aceasta s-a extras sare pana in 1970 cand s-a mutat in mina Victoria.

Necesitatea cresterii gradului de recuperare a rezervelor s-a reflectat in exploatare prin aplicarea sistemului de camere si pilieri patratI cu exploatarea a 11 etaje. Fluxul minier s-a realizat in succesiunea: havare, perforare, incarcarea gaurilor cu explozivi, Impuscarea frontului de abataj, copturirea frontului de lucru, incarcarea sarii din abataje la concasorul cu rostogol, concasarea sarii in subteran si transportul auto pe releu de benzi al minei.

Din octombrie 1992 s-a trecut la exploatarea rezervelor din zona de sud-est a zacamantului de sare din Slanic. In masiv sarea se prezinta sub forma de de cristale bine dezvoltate, care formeaza o masa compacta grauntoasa, in care cristalele mari se divizeaza in masa cristalelor mici. Suprafetele de contact dintre cristale au forma neregulata, ceea ce mareste mult coeziunea si aderenta.

Cum ajungem la Salina Slanic

PROGRAM DE VIZITARE

  • Valabil din 25 aprilie 2014:
  • Luni: - Inchis (revizie)
  • Marti - Duminica: 08:30 (prima coborare) - 15:00 (ultima coborare) - (ultima urcare 15:45)
  • In zilele de 1 si 2 Mai salina este deschisa vizitarii cu program normal

  • Programul restaurantului si al barului Minei Unirea (la suprafata):
  • Luni: - Inchis
  • Marti - Duminica: 08:30 - 16:30
TARIFE VIZITARE:
    VIZITATORI IN REGIM NORMAL:
  • adulti: 18 lei/zi/persoana
  • pensionari: 16 lei/zi/persoana
  • copii peste 3 ani, elevi, studenti cu varsta pana la 25 ani, persoane cu handicap: 9 lei/zi/persoana
  • copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicala)

    GRUPURI DE MINIM 30 PERSOANE:
  • adulti: 16 lei/zi/persoana
  • pensionari: 14 lei/zi/persoana
  • copii peste 3 ani, elevi, studenti cu varsta pana la 25 ani, persoane cu handicap: 8 lei/zi/persoana

  • VIZITATORI IN REGIM DE ABONAMENT PENTRU 7 ZILE:
  • adulti: 115 lei/7 zile/persoana
  • pensionari: 98 lei/7 zile/persoana
  • copii peste 3 ani, elevi, studenti cu varsta pana la 25 ani, persoane cu handicap: 58 lei/7 zile/persoana

    Alte tarife:
  • Taxa tenis - 4 lei/30 min.
  • Taxa biliard - 5 lei/30 min.
  • Taxa foto - 6 lei
  • Taxa video - 12 lei

Sucursala Salina Slanic Prahova:

Str. Salinei, nr.1, loc. Slanic, jud. Prahova, CP 106200, ROMANIA
Tel: (+400 ) 244 240 994
Fax: ( +40 ) 0244 240 997
www.salrom.ro
email: slanic@salrom.ro

Sursa foto: SALROM