Obiective turistice Mizil | Orasul Mizil | Turism Mizil

Obiective turistice in Mizil | Puncte de interes turistic in Mizil | Mizil obiectiv turistic




Cazare Romania > Muntenia > Judetul Prahova > Cazare Mizil > Obiective Turistice


 
 

Obiective Turistice

Oferte Mizil 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Cel mai vechi monument al Mizilului pare sa fie biserica Sf. Treime din Fefelei, ctitorita de polcovnicul Nicolae Stamboleanu, pe la sf. sec. XVIII-lea, inceputul celui de al XIX-lea.

Doua Troite {1816), avand ca simboluri: una, un semn heraldic si un cerc cu frunze si o inscriptie in relief cu litere chirilice si constituind o borna de hotar, alta, tot un semn heraldic si un vultur cu crucea in cioc si cu ciocul intors spre dreapta, dar cu aceeasi inscriptie si semnificatie si o Cruce a raboajelor.

Cruce din calcar spongios se afla in str. Vald Tepes, pe malul paraului Budureasca, inregistrata sub nr. 362 - monumente istorice in "Lista…" din 1956. Ea dateaza din 1822 si este frumos impodobita cu o floare in relief, cu doua ramuri ce invaluie un vultur cu crucea in cioc, iar o alta, inregistrata si ea sub nr. 361 – istorice din bariera Fulga are inscriptia deteriorata de vremuri.

Biserica Sf. Ioan, din centrul orasului, a fost ctitorita, prin 1857, pe cheltuiala marelui aga Ion Cantacuzino si cu ajutorul locuitorilor. Este o biserica cu plan in forma de cruce, care combina stilul bizantin cu cel gotic, la care adauga unele componente renascentiste. Pictura originala s-a pierdut, biserica fiind repictata in 1916.

Iconostasul sculptat in lemn de tei in stil popular a fost poleit cu foita de aur tot la acea data si constituie o marturie vie a dibaciei mesterilor nostri populari. In patrimoniul acestui lacas se pastreaza, printre altele, o Moneda din aur, din se. al XI-lea, provenind din monetaria bizantina, inventariata sub nr. 1.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, din piata orasului a fost inaltata prin 1865 de Iordache Ruset, prin obolul locuitorilor. In patrimoniul sau se pastreaza o Cruce de mana din lemn si argint filigranat, cu 24 de pietre rosii, iar lemnul este sculptat. Dateza de la sfarsitul sec. al XIX-lea si autorul pare a fi un anonim de scoala rusa. Nu este inventariata.

Monumentul Eroilor este realizat de sculptorul Ioan Iordanescu, in 1921 si dedicat ostasilor Reg. 72 Infanterie din Mizil, cazuti in campania din 1916-1917. Pe un soclu masiv un grup statuar din bronz reprezinta o femeie in costum popular personificand Patria, cu mana dreapta ridicata in semn de salut, iar in cealalta tinand stindardul, iar in fata ei sezand, un ostas si o femeie cu o carte deschisa pe genunchi intruchipand Istoria.

Pe una din laturi o placa de bronz infatiseaza una din scenele de lupta la care au contribuit cei 1180 ofiteri si ostasi cazuti la datorie si inscrisi pe placile de pe monument la fatada, o inscriptie: Eroilor din Regimentul 72 Infanterie. Onoare voua! Patria va este recunoscatoare.