Economie Baicoi | Economia Orasului Baicoi | Date economice

Profil economic Baicoi | Economia Orasului Baicoi - Muntenia | Industria turismului Baicoi




Cazare Romania > Muntenia > Judetul Prahova > Cazare Baicoi > Economia


 
 

Economia

Oferte Baicoi 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Cadrul natural oferit de contactul deal - campie a conditionat intreaga viata sociala, economica si culturala. Ca urmare, localitatea n-a avut tot timpul aceiasi functie economica .
La sfarsitul secolului XIX-lea ocupatia de capetenie a locuitorilor era agricultura dar o parte din ei se ocupau cu chirigeria si 35 sunt mestesugari, dulgheri, dogari, cismari ce-si desfac produsele la Ploiesti.

Se constata ca pe langa agricultura, functia de baza a localitatii, era dezvoltata si functia mestesugareasca legat de prelucrarea lemnului (dulgheri, dogari), a produselor agricole (morari, brutari) dir si mestesugurile casnice (cismari), etc.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea a inceput exploatarea petrolului, care pana in anul 1895 a ramas la nivelul micii productii organizate.Incepand din anul 1894 au aparut primele distilerii de titei: a lui Nae Coconea, Ion Drugescu, N Petrascu precum si Aurora in anul 1895 (a doua ca marime din tara).

Dupa anul 1895 incepe marea productie petroliera care culmineaza in anul 1940 cu 1,3 milioane tone pe an, incare schelele din Baicoi au ocupat locul I pe tara. In anul 1927 lucrau in Baicoi 4165 angajati in industria petroliera, ceea ce inseamna 1/7 din angajatii acestei industrii a tarii. Se contureaza astfel specificul petrolier al asezarii, cee ce a si contribuit de altfel la decretarea in anul 1948 a localitatii oras.

Paralel cu functia industriala, se dezvolta si functiile tertiare. Primele scoli isi fac aparitia dupa anul 1870, primul dispensar dupa anul 1900, caminele culturale dupa anul 1939 la Tintea si in anul 1942 la Liliesti. Activitatea comerciala era mai bine reprezentata printr-un numar mare de bacanii, macelarii, brutarii, hale de zarzavat si 27 de carciumi.
Daca in perioada antebelica, functiile reprezentate cel mai frecvent erau agricola, comerciala si industriala, in perioada contemporana s-a dezvoltat cu precadere functia industriala care a devenit dominanta prin construirea celor doua noi obiective FEHS si CAMEXIP S.A.

Functia agricola s-a dezvoltat in continuare prin formele intensive si industrializate, complexele de crestere a animalelor de tip avicola si incubatoarele, Ferma S.C. Pomocola S.A., Vinalcool si unitatile de morarit si panificatie. In ultimul timp s-au desfiintat fermele Avicola si Vinalcool. Agricultura, prin planul valoric pe care-l realizeaza a devenit a doua ramira economica a orasului .
Concomitent cu dezvoltarea functiei industriale si agricole s-a dezvoltat sectorul de servicii al orasului. In ultimii ani s-au realizat : modernizarea a 11 km de strazi, statia de epurare, 10 km de canalizare, statia PECO, auto service, cantina CAMEXIP S.A., 1160 apartamente, 1500 mp spatii comerciale, baile Valea Stelii, scoala Liliesti cu 16 sali de clasa, gradinita Liliesti, gradinita nr.1, scoala nr.2 si targul. Este necesar sa se actioneze continuu pentru sporirea ponderii sectorului tertiar, deficitar in contextul cresterii numarului de locuitori.

Tinand cont deci de procesul diviziunii teritoriale a muncii, rezultatul crearii unor obiective industriale importante ca Schela de Petrol, Forson Ploiesti, FEHS si Camexip S.A., ca urmare a intensificarii si specializarii agriculturii, a integrarii agriculturii cu industria, in paralel cu dezvoltarea sectorului tertiar, orasul Baicoi se contureaza ca o localitate industrial agrara de importanta judeteana.