Gradina Botanica din Cluj-Napoca | Obiective turistice Cluj Napoca

Gradina Botanica Alexandru Borzadin Cluj Napoca | Turism si Obiective turistice Cluj Napoca




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Cluj > Cazare Cluj-Napoca > Gradina Botanica Cluj Napoca


 
 

Gradina Botanica Cluj Napoca

Oferte Cluj-Napoca 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Cluj-Napoca

Nota 9.1 din 10 pe baza a 35 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Cluj-Napoca

 
     
 
 
 
     
 
 
Gradina Botanica Alexandru Borza a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost fondata in 1920 de profesorul Alexandru Borza. Intinsa pe o suprafata de aproape 14 hectare, in partea sudica a Clujului, gradina botanica, organizata dupa Unirea Transilvaniei cu Romania, in anii activitatii de asezare pe temeiuri solide a universitatii clujene, a reusit sa se dezvolte in timp atat ca si un obiectiv turistic clujean cat si ca important spatiu didactic si stiintific din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

La momentul de fata gradina detine peste 10 000 de specii de plante, numar foarte mare pentru o gradina botanica, fapt care a dus la o evaluare a Gradinii printre cele mai prestigioase din lume. Flora si vegetatia din tara noastra este reprezentata foarte bine prin plante aduse din Banat, Moldova, Oltenia, dunele maritime ale Marii Negre, Campia si Podisul Transilvan, dar si din Muntii Carpati. Relieful variat a permis aducerea de plante din muntii Caucaz, Balcani, Himalaya, dar si din zona Marii Mediterane.

Printre atractiile gradinii se numara Gradina japoneza (o gradina in stil japonez cu un parau si o casuta in stil japonez), Gradina romana cu vestigii arheologice din vechea colonie romana Napoca, printre care si o statuie a lui Ceres, zeita cerealelor si a painii, alaturi de plante cultivate care domina agricultura contemporana romaneasca.

Gradina romana
Gradina Romana, sau gradina lui Pliniu, este dispusa in jurul statuii zeitei romane a agriculturii Ceres, in acest spatiu fiind aranjate o serie de piese arheologice descoperite in orasul roman Napoca, printre care si doua sicrie romane. Aici se afla totodata o colectie de plante care decorau odinioara gradinile romane.

Gradina japoneza
Gradina Japoneza este aranjata in stilul traditional gyo-no-niwa si cuprinde elemente de peisaj specifice Japoniei, aranjate intr-un cadru traditional japonez: un lac creat artificial, in mijlocul caruia se afla o mica insula legata de marginile lacului pe o parte printr-un pod curbat japonez la capatul caruia se afla o poarta sacra japoneza, iar pe partea opusa se afla un podet din piatra. In jurul lacului sunt dispuse patru lanterne de piatra, zona fiind amenajata cu plante aduse din Orientul Indepartat. Din pacate, la momentul de fata sistemul de apeducte care alimenteaza lacul este nefunctional.