Economie Sinaia | Economia Statiunii Montane Sinaia | Date economice

Profil economic Sinaia | Economia statiunii Sinaia | Industria turismului Sinaia




Cazare Romania > Valea Prahovei > Judetul Prahova > Cazare Sinaia > Economie


 
 

Economie

Oferte Sinaia 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sinaia

Nota 8.5 din 10 pe baza a 46 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sinaia

 
     
 
 
 
     
 
 

Profil Economic

In general, profilul economic al orasului Sinaia este conferit de paleta si complexitatea activitatilor economico - sociale, de echilibrul dintre ramurile productive aducatoare de venituri si serviciile oferite populatiei si agentilor economici.

In cazul orasului Sinaia, incadrat ca tipologie functionala in categoria oraselor cu functiuni turistice si industriale dezvoltate, procentul de persoane ocupate in activitatile de turism este in continua crestere (in prezent aproximativ 25%) datorita dinamicii cerintei fortei de munca in acest domeniu. Acest procent reflecta faptul ca orasul are statutul de statiune turistica si balneo - climaterica.

Industrie
O buna pondere a populatiei active se afla si in sectorul industrial, astfel:
  • Activitati de tip industrial si de constructii, principalele unitati economice fiind:
    • Intreprinderea de Mecanica Fina - MEFIN (unitate de interes national, cu aproximativ 1800 de angajati), ce are ca profil producerea si comercializarea de echipamente de injectie pentru motoare Diesel;
    • Fabrica de preparate din carne - SALSI apartinand companiei ANGST;
    • Alte unitati cu caracter industrial, de depozitare si de constructii sunt dispersate pe tot teritoriul localitatii.
Silvicultura este o ramura preponderenta in activitatea economica a orasului, tinand cont de faptul ca 70% din teritoriul administativ este ocupat de paduri.

Activitatea silvica consta in special in exploatarea forestiera, lucru ce a determinat si dezvoltarea unor intreprinderi de constructii si transporturi forestiere, precum si a unor unitati de prelucrare a lemnului in zonele invecinate.

Teritoriul impadurit ofera conditii si pentru vanatoare, fondul de vanatoare cel mai important fiind considerat cel pentru: urs, cerb, mistret, caprior.
Orasul Sinaia beneficiaza de:
  • transport pe cale ferata (magistrala 2, dubla, electrificata, avand doua gari pentru calatori si marfuri: Sinaia si Sinaia Sud - halta);
  • transport rutier (cea mai importanta artera este DN1 - E60, care in oras poarta denumirea de bd. Carol I, bd. Ferdinand I si bd. Republicii);
  • transport in comun si transport pe cablu (telecabine, telescaune si teleschi).
Turism
Orasul Sinaia face parte din statiunile turistice si balneo - climaterice, fiind prima ca importanta in cadrul localitatilor - statiune din judetul Prahova. Statutul de statiune se aplica intregului oras, datorita impletirii functiilor specifice unei statiuni cu cele ale unui oras obisnuit.

Profilul statiunii este complex, aceasta oferind posibilitati de desfasurare a mai multor activitati: turism montan, turism de odihna si recreere, turism itinerant cu valente culturale, turism de afaceri si reuniuni, turism de tranzit, turism la sfarsit de saptamana, turism de vanatoare, turism stiintific.

De asemenea, Sinaia ofera posibilitatea desfasurarii activitatilor de tratament sanatorial, datorat bioclimatului si resurselor hidrominerale.

Regimul de functionare al statiunii este permanent, cu solicitare deosebita iarna si vara. In planul de amenajare a judetului Prahova, elaborat de URBANPROIECT in 1995, statiunea Sinaia este inscrisa in categoria "statiunilor de importanta internationala".

Potentialul economic al activitatilor ce se desfasoara in Sinaia il constituie "oferta turistica" bazata in principal pe urmatorii cinci factori:
  • Calitatea cadrului natural;
  • Calitatea resurselor necesare tratamentului (resurse climaterice si hidrominerale);
  • Calitatea bazei materiale de cazare, tratament si servicii;
  • Existenta unor elemente de atractie din domeniul monumentelor de arhitectura, memoriale, istorice;
  • Prezenta unor structuri de primire si a unor spatii adecvate pentru desfasurarea intrunirilor, a intalnirilor de afaceri si a conferintelor.
Sinaia dispune de o asezare si de o pozitie exceptionala fata de zona muntoasa. Cadrul natural, respectiv relieful, bioclimatul, vegetatia, fauna, rezervatiile naturale, constituie elementul de baza al ofertei turistice pe care o prezinta orasul Sinaia. Potentialul turistic legat de relief, ofera urmatoarele destinatii turistice: drumetii montane, odihna si recreere, sporturi de iarna, studiu si cunoastere stiintifica. Climatul muntilor inalti si mijlocii prezenti in zona are un caracter tonico-stimulent; Aerul, la peste 1000 m. altitudine, lipsit de poluanti atmosferici nocivi, cu o dinamica mai activa, puternic ionizat, cu valente bactericide si chimice datorate razelor solare ultraviolete, are, de asemenea, un rol terapeutic deosebit. Calitatea climatului local constituie, deci, resursa si oferta pentru activitatea de tratament sanatorial din orasul Sinaia, alaturi de resursele hidrominerale. Capacitatea actuala de cazare este de aproximativ 4300 paturi, din care peste 2590 in 16 hoteluri clasificate intre 1 si 4 stele.
Sinaia este o statiune de rangul I, in acceptiunea internationala (conform Studiului pentru turism -1996). In afara structurilor de cazare, alimentatia publica aferenta turismului, structurile pentru sporturile de iarna si cele de agrement existente in Sinaia confera intr-un mod realist statutul de statiune acestei localitati. Printre multiplele posibilitati de agrement, se numara cele oferite de unitatile hoteliere: piscine acoperite, saune, terenuri de tenis, teren de fotbal, pista de popice- bowling, cluburi, discoteci, restaurante, etc.
In afara de acestea, Sinaia gazduieste in fiecare an manifestari devenite traditionale, cum ar fi: Festivalul Toamnei, Festivalul International de Chitara Clasica, Festivalul International Tinerii Dirijori, Raliul Automobilelor de Epoca.
Potentialul turistic pentru turismul de reuniuni si afaceri s-a dezvoltat foarte mult dupa 1990. In Sinaia, structurile de primire adecvate acestui tip de turism sunt reprezentate de vile si hoteluri de 2-4 stele, cu unitati de alimentatie publica ce presteaza servicii competitive pe plan international (Palace, Caraiman, International, Holiday Inn, Vila Cocora). Spatiile necesare desfasurarii intrunirilor, tratativelor, conferintelor de presa, a conferintelor pe diferite teme, se gasesc in cadrul unitatilor de cazare turistica.