Lacase de cult Comarnic | Schituri si Biserici Comarnic | Obiective turistice

Lacase de cult Comarnic | Schituri Manastiri si Biserici Comarnic | Religie




Cazare Romania > Valea Prahovei > Judetul Prahova > Cazare Comarnic > Lacase De Cult


 
 

Lacase De Cult

Oferte Comarnic 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Schitul Lespezi

A fost ridicat din temelie, din porunca vel spatarului Draghici Cantacuzino, in anul 1661, pe un tapsan al muntelui plesuva Mica, pe ruinele altuia mai vechi, cuprins apoi in viata spirituala a locuitorilor din satul Podu Neagului.

Cum se ajunge la el?
Cu trenul daca vii, cobori in halta Posada, mergi spre sud, pe linga calea ferata, apoi traversezi riul Prahova si , apucand pe o poteca serpuita, in mai putin de o jumatate de ora esti la schit. Daca vii cu autoturismul, treci linia ferata si raul Prahova prin fata Scolii elementare si, mergand pe poteca mentionata, in zece minute esti la schit.

La un loc cu cladirile din jur – casa parohiala si clopotnita - schitul mentionat este un pretios monument de arhitectura si de arta asezat in partea de nord-vest a Comarnicului. Are forma de trefla cu o turla, este lung de 13.5 m si lat de 5 m in exterior. Incepute la 1661, lucrarile de constructie au fost terminate abia in anul 1675, de catre fiul vel spatarului Draghici Cantacuzino. Zidurile groase de 1 m au fost construite din piatra si caramida prinse in mortar. Arhitectura surprinde trecerea de la stilul bizantin vechi - lipsa pridvorului precum si a arcadelor laterale interioare de la naos - la stilul nou reprezentat aici de arcele din pronaos sprijinite pe console putin proeminente.

Biserica Sfantul Nicolae

Situata in cartierul Vatra Satului, a fost construita prin contributia enoriasilor in anul 1905. este cea mai mare constructie eclesiastica de pe Valea Prahovei, avand 30 m lungime si 14 m latime.
Este zidita in stil bizantin, cu trei turle : una mare la mijloc si doua in fata. Zidurile sunt de piatra si caramida, iar acoperisul din tabla. Catapeteasma a fost donata de Gheorghe Valentin Bibescu si de sotia sa Martha Bibescu. Pictura s-a exexcutat in tempera, iar aureolele portretelor biblice din foita aurita, opera pictorului Dimitrie Belizarie.