Istoric Targu Mures | Date Cronologice si Istorice Targu Mures | Istorie Targu Mures

Istoria Targu Mures | Date Cronologice Targu Mures | Istorie Targu Mures




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Mures > Cazare Targu Mures > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Targu Mures 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Targu Mures

Nota 9.1 din 10 pe baza a 6 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Targu Mures

 
     
 
 
 
     
 
 
Situat la intalnirea a trei zone geografice si economice, Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Nirajului, teritoriul municipiului Targu Mures a fost inca din cele mai vechi timpuri leagan al unor asezari omenesti succedand una dupa alta in diferitele epoci ale istoriei. Numeroase dovezi materiale atesta aici prezenta culturilor neolitice si apoi cele din epocile bronzului si fierului. Sapaturile arheologice au scos la iveala vestigii romane in imprejurimile orasului. Asezarea propriuzisa s-a afirmat de la inceputul istoriei sale ca o localitate de targ, caracter ce i-a determinat soarta de-a lungul secolelor.

Acest caracter se reflecta si in domeniile istorice ale orasului Targu Mures. In prima atestare documentara, datand din anul 1300, localitatea apare cu numele de Forum Siculorum , iar apoi in 1332 sub denumirea de Novum Forum Siculorum, secuii fiind aceea parte a populatiei maghiare, care nu era iobagit, ci traia liber, avand obligatia de a apara granitele regatului ungar. In 1599 voievodul Mihai Viteazul l-a intitulat drept oppidi nostri Zekelyvasarhely aceasta denumire fiind folosita pana la 29 aprilie 1616, data la care Bethlen Gabor, principele Transilvaniei a ridicat asezarea la rangul de oras liber regal, schimbandu-i totodata si denumirea oficiala in cea de Marosvasarhely numele de targ fiind dat de diferiti negustori, dupa nationalitatea lor : Tirgu Mures - de romani, Marosvasarhely - de maghiari, Neumarkt am Mieresch - de germani, Agropolis - de greci. Procesul de urbanizare a localitatii a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea. Prin actul de privilegiu dat de Matei Corvin regele Ungariei in anul 1482, orasul primeste dreptul de a tine anual trei targuri mari.Tot in acest secol se dezvolta breslele mestesugaresti,carora, incepand din anul 1493 li se recunosc privilegiile, in anul 1490 se termina reconstructia in stil gotic a bisericii din cetate. Prestigiul oraselului se datora, in primul rand, functiei sale de resedinta a scaunului Mures, precum si faptului, ca orasul a dat lacas de multe ori Dietei Transilvaniei .

In 1595 locuitorii din Targu Mures dau ajutor voievodului Mihai Viteazul, in luptele contra turcilor. Intre ani 1601 - 1602 orasul este jefuit si incendiat de mercenarii Imperiului Austriac condus de Basta, iar mai tarziu si de tatari. Intre anii 1605 - 1652, la initiativa judelui Borsos Tamas a fost construita cetatea si ulterior alte cladiri de valoare arhitecturala si culturala deosebita. Inca din secolul al XVI-lea orasul se remarca drept un important centru cultural si scolar, prima scoala fiind atestata din 1492.

A functionat o scoala si in incinta manastirii franciscane, apoi din 1556, in urma reformei religioasa o scoala si apoi un colegiu al bisericii calviniste-reformate. In 1786 se infiinteaza prima tipografie. In 1791, Aranka Gyorgy, om de cultura, infiinteaza o societate de lingvistica. In 1794, Teleki Samuel cu 60000 de volume pune bazele bibliotecii documentare care ii poarta numele si in prezent. In acest oras au trait si au avtivat matematicienii Bolyai Farkas si fiul sau Bolyai Janos, creatorul geometriei neeuclidiene. In 1754 a fost initiat la Targu Mures forul de apel, numit Tabla Regala, unde si-au continuat studiile de drept numerosi tineri protagonisti ai revolutiei din 1848, printre care Avram Iancu (1824 - 1872) si Alexandru Papiu Ilarian (1828 - 1878), care au pledat pentru colaborare cu fortele revolutionare maghiare, formuland ideile desfiintarii iobagiei si a egalitatii in drepturi a romanilor din Transilvania cu maghiarii si cu germanii.

Cel mai mare poet maghiar Petofi Sandor, cazut in revolutia din 1848/49, ultimele zile a vietii sale si-a petrecut la Targu Mures. Ca oras modern Targu Mures s-a nascut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, odata cu constructia caii ferate. Intemeiatorul orasului modern a fost primarul Bernady Gyargy , care a ridicat Targu-Muresul la rangul oraselor frumoase din Transilvania, dotate cu utilitati. In aceeasi perioada s-au construit cateva fabrici de industria alimentara, de prelucrare a lemnului si a pielei. In urma dictatului de la Viena, in perioada 1940 - 1944, Transilvania de Nord, inclusiv Targu-Muresul, a fost alipit Ungariei. Instaurarea dictaturii comuniste a insemnat in istoria orasului si inceputul perioadei de industrializare fortata, iar paralel cu o transformare radicala a aspectului edilitar a crescut rapid populatia orasului. Au fost construite fabrici mari de profil chimic, alimentar, de prelucrare a lemnului si a pielei, constructoare de masini, aparate si materiale electrice, materiale fotosensibile si altele.

Orasul Targu Mures a ramas in continuare un puternic centru cultural si scolar. In prezent la Targu Mures exista o Filiala a Academiei Romane Institutul de cercetari socio-umane Gheorghe Sincai, Universitate de Medicina si Farmacie, o universitate de stiinte tehnice si economice, academie de teatru, cateva scoli superioare de stat si particulare, un teatru cu sectii romana si maghiara, orchestra simfonica, teatru de papusi, ansambluri folclorice,muzee, biblioteci, gradina zoologica si alte institutii de cultura si invatamant.

Arhitectura municipiului Targu Mures ...

Cea mai veche constructie arhitecturala a orasului Targu Mures este biserica si cetatea.
Cetatea are un zid cu 7 bastioane, construite de breslele din oras. In interior se afla biserica reformata, cu caracteristicile stilului gotic, ale carei inceputuri dateaza inca din 1492. Exista cladiri din secolele XVI-XVIII printre care si cele ale Bibliotecii Teleki si cladirea Tablei Regale. In oras se afla numeroase biserici, cateva dintre ele dateaza din secolele XVI-XVIII. Ele reprezinta diversitatea de confesiuni crestine specifice tuturor oraselor si satelor Transilvaniei - romano-catolic, reformat, evanghelic, unitarian, ortodox, greco-catolic si altele - precum si cultul mosaic.
Biserica ortodoxa de lemn, construita in 1793 si pictata in 1814 este unica prin vechime in orasele Transilvaniei.