Scurt istoric al localitatii Sapanta
Prezenta omului pe meleagurile Sapantene a lasat urme inca din epoca bronzului.Muzeul din Sighetul Marmatiei pastreaza vestigii arheologice din aceasta perioada, descoperite pe teritoriul comunei. Comuna Sapanta este una dintre cele mai vechi si mai importante localitati din Maramures. Primele atestari ale prezentei umane pe teritoriul comunei dateaza din era neolitica, din epoca bronzului. La Muzeul din Sighet sunt pastrate vestigii arheologice din aceasta perioada.
Cea mai veche atestare documentara este de la 30 Octombrie 1373. Numele localitatii (Zapancha), este mentionat in legatura cu un conflict legat de proprietati, intre boierii locali si colonistii sasi si maghiari adusi de regatul maghiar. In acea diploma se stabileste limita dintre teritoriul acordat colonistilor si hotarul Sapantei. Conflictul a durat mai mult timp si este mentionat in mai multe diplome maramuresene.
Boierii din Sapanta au luptat si in alte randuri pentru a-si pastra mosiile si unii dintre ei aveau mosii si in alte asezari din Maramures.Vechile diplome maramuresene inregistreaza o multime de familii nobile din aceasta localitate. Dintre acestea amintim familiile: Stan, Gherhes, Tivadar, Bosa, Finta, Giurgi, Nan, Pop, Stetcu, Sapantan, Tite, Holdis, Turda, Banc si altii.
Inca din acea perioada, Sapanta era o localitate importanta. Ioan Mihalyi de Apsa face referire in Diplomele maramuresene, la puterea economica a localitatii, amintind despre existenta mai multor mori de apa pentru macinatul cerealelor.Un document din 1404 aminteste o moara pusa in miscare de apele raului Sapanta, despre care Tit Bud precizeaza ca avea doua roti si apartinea Manastirii Sfantul Arhanghel Mihail din Peri.
Istoria localitatii este strans legata de activitatea Bisericii, preotii avand intotdeauna un rol de maxima importanta in viata comunitatii. Amanunte despre acest subiect vor putea fi regasite pe paginile acestui site in sectiunea de istorie a paginii dedicata Manastirii Sapanta-Peri. De-a lungul timpului, principalele activitati economice ale sapantenilor au fost cresterea animalelor si cultivarea pamantului, activitati care marcheaza inca viata comunei.