Salina Turda | Obiective Turistice Turda | Tratamente Turda

Turism Turda | Salina Turda | Tratamente Turda




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Cluj > Cazare Turda > Salina Turda


 
 

Salina Turda

Oferte Turda 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Turda

Nota 6 din 10 pe baza a 5 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Turda

 
     
 
 
 
     
 
 

Salina Turda se gaseste in zona Durgau-Valea Sarata din Turda.

La Turda a fost cunoscut si exploatat zacamantul de sare inca din cele mai vechi timpuri, dar exploatarea sistematica a zacamantului, prin lucrari miniere in subteran, incepe in perioada ocupatiei romane. Sarea era exploatata in camere de 17-34 m adancime si 10-12 m latime, dispuse una langa cealalta si despartite de o intaritura de siguranta.

In cursul secolului al XIII-lea este pomenita documentar Ocna de la Turda. Astfel la 1 mai 1271 se daruia capitlului din Transilvania "ocna de sare de la Turda". Ulterior, atat capitlul din Alba Iulia cat si episcopul Transilvaniei capatau privilegii pentru folosirea sarii din ocna de la Turda.

Salina de la Turda care a fost una din cele mai importante saline ale Transilvaniei, incepe sa decada dupa anul 1840, datorita concurentei tot mai puternice a salinei Ocna Mures. Putul Anton a fost inchis in anul 1862, deoarece sarea extrasa era amestecata cu steril, insa celelalte doua puturi vechi Iosif si Terezia au ramas in continuare in exploatare.

In anul 1853 s-a hotarat construirea galeriei de transport Franz Iozef pornind de la Turda Noua, pentru a usura transportul sarii la suprafata. Primii 280 de stanjeni ai galeriei traverseaza argile si marne salifere, fapt ce a impus sustinerea acestui tronson cu zidarie de piatra. Lungimea totala este de 485 de stanjeni (1 stanjen=1,89m). Concomitent cu saparea galeriei de transport a fost modernizat putul Terezia prin completarea acestuia cu doua camere laterale Ghizela si Rudolf, extractia fiind concentrata in cea din urma.

Sarea era extrasa de catre muncitori specializati in taierea sarii. Operatia de scoatere la suprafata a sarii se facea cu ajutorul unei instalatii numita crivac, actionata cu ajutorul fortei cailor. Pentru exploatarea sarii nu s-au utilizat substante explozive si nici utilaje mecanice pentru taierea sarii.

Salina Turda in anul 1932 isi inceteaza activitatea, iar in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, salina a fost utilizata ca adapost pentru populatia orasului.

Salina din Turda a intrat in circuitul turistic incepand cu anul 1992.

In Salina Turda microclimatul este caracterizat prin variatii anuale ale temperaturii cuprinse in limitele 11-12 C, umiditatea relativa de aproximativ 80%, presiunea aerului situata intre 747-752 mmHg si viteza de miscare a aerului in limitele 0,02-0,70m/sec.

Toti acesti factori contribuie la efectul curativ in afectiuni ale aparatului respirator si nu numai.

Imagini Salina Turda click aici