Oltenita Istorie | Istoric Oltenita | Orasul Oltenita Istorie

Oltenita Istorie | Istoria orasului Oltenita | Date Cronologice Oltenita




Cazare Romania > Muntenia > Judetul Calarasi > Cazare Oltenita > Istoric Oltenita


 
 

Istoric Oltenita

Oferte Oltenita 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Oltenita

Nota 10 din 10 pe baza a 3 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Oltenita

 
     
 
 
 
     
 
 

Atestat documentar printr-un document lasat de domnitorul Neagoe Basarab si datat 13 aprilie 1515 urmat apoi de notarea pe prima harta a Tarii Romanesti intocmita de stolnicul Constantin Cantacuzino.

De-alungul timpului, Oltenita a fost martora a numeroase razboaie duse pe aceste locuri in evul mediu si epoca moderna, incursiunile lui Mihai Viteazu -1594 -1595 - asupra cetatilor turcesti din dreapta Dunarii, ciocnirile si luptele dintre austrieci si turci, etc.

Datorita pozitiei sale geografice si beneficiind de un pamant fertil, vegetatie bogata, fauna diversa, clima temperata si fiind un vad bun de trecere peste Dunare, cap de pod si loc de depozitare de grane, punct de carantina si granita, Oltenita si-a dobandit un important rol economico social, lucru ce a determinat fondarea la 23 aprilie 1853 a orasului Oltenita.

Oltenita, in timpul razboiului de independenta, s-a constituit ca punct principal de aparare a capitalei, lucru dovedit chiar prin inspectia zonei frontului de catre Regele Carol I al Romaniei

Luptele desfasurate pe teritoriul orasului in timpul celor 2 razboaie mondiale au facut din Oltenita,o localitate cunoscuta de marii comandanti militari si oameni politici ai vremii.

Localitatea s-a dezvoltat din punct de vedere economico social astfel ca in prezent populatia este de 31.896 locuitori iar numarul agentilor economicia crescut dupa anul 1990, in continu, ajungand ca in prezent numarul acestora sa se ridice la 1145 din care 850 societati comerciale, o regie autonoma, 6 societati agricole, multe dintre acestea apartinand intreprinzatorilor particulari.

Activitatea economica este reprezentata in principal de unitati precum care, in aceasta perioada de tranzitie prin care trece intreaga societate romaneasca, se straduiesc sa faca fata regulilor ce se impun intr-o economie de piata.

Faptul ca Oltenita este situat la granita de sud a tarii si fiind un punct important in drumul dintre Occident si Orient a determinat Guvernul Romaniei sa adopte o Hotarare de infiintare a Punctului de control trecere a frontierei Oltenita - Tutrakan (Bulgaria), punct ce scurteaza cu aproximativ 150 km actualele trasee rutiere.

In Oltenita exista un fond locativ bine dezvoltat, cu toate dotarile edilitar gospodaresti necesare: retea apa -106 km, canalizare menajera si pluviala - 41 km, de o retea sanitara compusa dintr-un spital , o Policlinica, 8 dispensare umane, 8 farmacii, numeroase cabinete particulare; mai fiinteaza 6 gradinite, 6 scoli generale si 3 licee, 2 cinematografe, 2 biblioteci, 2 baze sportive etc.

Toate acestea au determinat autoritatile locale sa propuna parlamentului Romaniei ridicarea localitatii la rang de municipiu, fapt ce s-a realizat la 22 octombrie 1997 cand, prin Legea nr.165 /1997, Parlamentul Romaniei a declarat orasul Oltenita ca municipiu.