Trasee Turistice Predeal | Informatii Trasee si poteci | Cabane in Predeal | Harti trasee turistice

Trasee Turistice Predeal | Informatii Trasee Turistice | Harti trasee | Schi Partii de ski Predeal | Vacanta Predeal




Cazare Romania > Valea Prahovei > Judetul Brasov > Cazare Predeal > Trasee Turistice Predeal


 
 

Trasee Turistice Predeal

Oferte Predeal 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Predeal

Nota 9.2 din 10 pe baza a 31 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Predeal

 
     
 
 
 
     
 
 

Trasee Turistice Predeal - Zona de interes turistic

Bucurandu-se de o deosebita popularitate ca artera de circulatie la intalnirea drumurilor care duc spre toate statiunile romanesti, Predealul, prin particularitatile sale geografice, climaterice si estetice, si-a creeat un potential turistic, favorizand mereu traseele vechi turistice, carora li se adauga mereu altele.

Inaltimea de peste 1000 m care i-a adus renumele de ceea mai inalta asezare urbana din tara, este departe de a-l devantaja, caci mediul climatic este favorizat de incorsetarea montana, si datorita padurii de rasinoase - cca.65% din totalul padurilor sale, de ozonizarea deosebita a aerului, bogat in ioni pozitivi.

Varietatea si bogatia vegetatiei din tot arealul contribuie la potentialul natural al acestei zone turistice. Prezenta unor varietati floristice ca: floarea de colt, iedera alba, sangelevoinicului, zada-laricea, bulbucii de munte, conditioneaza stabilirea pe viitor a unor biotipuri si biocenoze puse sub ocrotire, ca monumente ale naturii.

1. Cabana Cioplea - Cabana Susai (marcaj dunga rosie)
Este unul dintre cele mai populate trasee, practicabil pe tot parcursul anului, parcurs in nu mai mult de 1 ora.
Situata la 1110 m. inaltime, Cabana Cioplea ofera turistului posibilitatea sa admire arhitectura montana a Bucegilor, Pietrei Craiului, Postavarului si Piatra Mare, in zarea indepartata pierzandu-se sesul Brasovului. Spre sud se zareste zarea adanca si intunecoasa a Prahovei, dominata de "Cetatea de Piatra" a Bucegilor, in vest poarta larga a Rasnovului, care lasa sa se intrevada linia domoala a sesului Barsei, deasupra careia se inalta Piatra Craiului, spre nord se zareste Valea Timisului, stransa intre culmile Postavarului si Piatra Mare. Iarna, ca si vara, aceste locuri sunt de o frumusete de basm.

De la cabana Cioplea, traseul marcat cu "cruce rosie"se indreapta spre est, pe drumul umbrit de coroanele mari ale arborilor. Frunzele de fag de un verde crud primavara si vara, galben-roscate toamna, se unduiesc in adierea vantului lasand razele soarelui sa patrunda blajin prin luminisuri. Alaturi, molizii falnici isi apleaca la pamant crengile impovarate iarna sub greutate zapezii.

Drumul spre creasta Susaiului porneste din soseaua nationala,in apropiere de piata, pe Valea Polistoaca.
Drumul marcat cu punct albastru coteste spre stanga, intreptandu-se spre Piatra Mare, spre stana de la Pietricica. O poteca mancata de ape, aproape paralela cu drumul forestier, se indreapta catre Valea Azugii, inconjurand muntele Susai. Pe masura ce se inainteaza, poteca se largeste, oferind posibilitatea de a ajunge la fosta cabana Clabucet-Plecare si de a urca spre Masivul Piatra Mare.

Poteca de la Clabucet Plecare este considerata o varianta a traseului si este folosita de cei ce urca pe Clabucet cu telescaunul.

Poteca coboara prin padurea ce acopera Muchia Susaiului, paralel cu Valea Limbaselului Mare si, cotind usor spre nord-est, reantalneste la scurt timp poteca ce urca in continuare spre cabana Susai ,situata in muntii Baiului, sub varful Susai. Solitara in imensitatea poienii de pe culmea neteda a Susaiului, care formeaza cumpana apelor dintre Timisul Sec, Limbasel si Azuga, cabana imbie la un popas mai indelungat.

De la Cabana Susai, o poteca marcata duce spre cabana Renta (in prezent scoasa din circuitul turistic) situata intr-o poiana din zona sudica a muntelui Rentea.
Catre sud, deasupra culmilor tesite, impadurit pana in crestet, se inalta masiv si golas Clabucetul Azugii, 1586 m. pe care paraul Azuga il ocoleste intr-un unghi de apoximativ 90 grade.La dreapta lui, pe Valea Limbaselului, se zareste fratele sau geaman, Clabucetul Taurului, 1520 m.
In ultimul plan, dincolo de adanca Vale a Azugii se intind Garbova (Baiu), din care se ivesc ca niste galme varfurile Neamtu, Unghia Mare, Cazacu si Baiu Mare, toate acoperite cu pasuni intinse pe care vara pasc numeroase turme de oi. La nord privirile alearga spre culmile mai intinse ale Retevoiului sau Rentei, armonios inlantuite.

2. Predeal | Azuga (marcaj triunghi albastru)
Acest circuit strabate culmile impadurite ale Clabucetului Taurului, permitand cunoasterea frumoaselor privelisti strabatute de apa Limbaselului. Plecand de la Clabucet-Sosire si urcand, azi cu telescaunul, pana la fosta cabana Clabucet-Plecare se deschide in imagini crestele Bucegilor, inzapezite pana la mijlocul lunii mai, precum si spinarile mai domoale ale Garbovei (Baiului), care se intind la sud de Piatra Mare.

Coborand spre sud, pe marcajul cu triunghi albastru, la numai 45 minute de mers pe jos, se ajunge la cabana Garbova. Poteca urmareste culmea nordica a Clabucetului Taurului, intr-o alternanta de portiuni netede si pante mai accentuate.Cabana este asezata in saua de sub Varful Clabucetului Taurului, 1324m.
De la cabana urcusul continua spre Varful Clabucetul Taurului, 1586m. Pe culmea acoperita cu iarba, stirigoaie si stevie salbateca, se vad, razlet, molizi falnici. Se coboara, spre dreapta, Valea Ursoaia, apoi se urca pe culmea sud-vestica a Clabucetului Taurului, de unde se deschide frumoasa perspectiva spre Valea Cerbului din Bucegi, o vale glaciara cu mai multe trepte marcate de zapada care staruie pana in vara.

Treptat coborasul devine ceva mai abrupt si mai dificil, din cauza pietrisurilor colturoase provenite din straturile de piata ale masivului. Pana in Poiana Mare se mai parcug cca. 350m, cand panta se indulceste. Culmile dantelate ale Jepilor, Caraimanului si Costilei se zaresc cu usurinta din aceasta poiana, pentru ca apoi drumul sa urce o mica portiune si apoi sa coboare spre Azuga, ajungand in soseaua nationala, la capatul nordic al orasului. De obicei, turistii revin la Predeal cu trenul.

3. Predeal | Cabana Trei Brazi (marcaj cruce albastra)

Cei 8 km pana la Paraul Rece, drum foarte populat, pot fi parcursi cu autobuzul, cotind spre Valea Rasnoavei de la punctul de control aflat la iesirea din Predeal spre Azuga. Se strabat culmile estice ale Muntelui Poiana Arsa, presarate cu frumoasele vile, multe din ele foarte recente.
Un drum forestier se desprinde spre stanga, ducand spre cabana Diham.
Continuand traseul pe Valea Rasnoavei, suntem inconjurati de mici poieni, inverzite vara, ce ofera o priveliste minunata.

Pe dreapta se distinge Cimitirul Eroilor, in care odihnesc soldati si ofiteri romani si straini cazuti in luptele de la Predeal din 1916.
Dupa cca. 1 km se afla terenul special amenajat pentru concursurile de schi fond si biatlon, unde au loc competitii nationale si internationale. La capatul de nord al terenului se afla paraul Bradet, iar spre dreapta cele doua pavilioane ale sanatorului climateric de nevroze.
Apoi drumul strabate frumoasa padure de fag si molid pana la Pasul Rasnov, la 1074 m, de unde porneste spre dreapta poteca care duce spre cabana Trei Brazi peste muntele Fitifoiu. Un alt drum forestier duce spre stanga, spre cabana Diham dar, continuand drumul pe soseaua asfaltata, se strabat pantele estice ale Muntelui Piatra Arsa pentru a se ajunge la Paraul Rece situat la 1050-1090 m altitudine.

O varianta a traseului este poteca din Valea Joitei, care urca sub Galma Mare si ajunge tot in Valea Rajnoavei, la statiunea de la gura paraului Stana Mare, de unde se deschid imagini deosebite spre Masivul Postavarul si spre coama lui stancoasa. De aici se poate porni spre cabana Trei Brazi. Traseul porneste din sosea, pe langa casa de odihna Paraul Rece si trece prin liziera padurii de fag, lasand in stanga poiana folosita in timpul ierni pentru schi.

Dupa o panta destul de abrupta se zareste muntele Moraru cu palcuri de padure si poieni insorite, cu arbori solitari. Coborand in continuare se ajunge mai intai in valea raului Pietrosu. Dupa traversare, se urca din nou pe versantul vestic al muntelui Moraru, printr-o plantatie tanara de mesteacan, printre care au mai ramas cativa arbori seculari. Pe dreapta se zaresc Bucegii cu crestele Bucsoiu, Coltii Morarului si Costila. Se ajunge intr-o poiana inconjurata de o padure de mesteacan, pentru ca apoi drumul sa continue prin padure. Urcand in continuare se ajunge intr-o alta poiana, unde directia de mers se schimba spre dreapta (marcajul este foarte bine venit). Un mic lac si pietrele rotunjite ale Muntelui Moraru incanta privirea. Dupa cateva valcele cu urcusuri line se iese in poiana larga din preajma cabanei Trei Brazi.

Construita langa o veche cabana cu acelasi nume, cabana Trei Brazi este asezata in saua dintre bazinul Paraul mic, afluent al Ghimbavului, si paraul Vladut,la 1128 m altitudine. Peisajul este deosebit de atragator. Se zaresc de aici vaile nordice ale Bucegilor, despartite de culmile Tiganesti si Velicanu, apoi Bucsoiul cu muchiile sale colturoase, mai greu accesibile.
Spre nord privelistea este tot atat de deosebita, zarindu-se cu usurinta Muchiile Cheii din Postavarul si varfurile ascutite ale Pietrei Craiului.

De la Cabana Trei Brazi e ajunge, intr-o jumatate de ora, la Cabana Secuilor, la 1070m altitudine, de unde se poate face o plimbare pe Valea Toclitei pana la Cheile Rasnovului.
Drumul inapoi spre Predeal, cca 5km, poate fi parcurs cu autobuzul sau per pedes, cu scurtaturi prin padure.

Poteca strabate culmea Fitifoiu, pentru a ajunge la Cabana Vanatorilor, de unde se poate cobori in oras pe vechea poteca turistica, intrarea in oras facandu-se prin cea mai vestica strada a Predealului, str. Ceahlau.

4. Paraul Rece | Cheile Rasnovului (marcaj triunghi galben)

Unul din traseele turistice preferate vizeaza Cheile Rasnovului, cu punctul de plecare de la statiunea Paraul Rece. Se porneste spre Cabana Cheia pe drumul national 73 A, trecand pe langa Cabana Cerbu, aflata la altitudineade 900 m. Soseaua coboara in serpentine stranse pe pantele nord-esticeale Muntelui Piatra Arsa pentru a ajunge in Valea Pietrosul (devin mai jos Paraul Mic). Pana la cabana Cheia drumul este aproape rectiliniu. Aflata la altitudine de 700 m, cabana Cheia ofera o priveliste deosebita,fiind amplasata in valea larga de la confluenta dintre Paraul Mic,Valea Cheii si Valea Poienii.

De aici se strabate, pret de aproape 3 km, un drum forestier pe Valea Cheii, traversandu-se mai inatai Paraul Mic (Pietrosu). De la Gura Cheii drumul se bifurca spre Poiana Brasov si spre Cheile Rasnovului.
Cu o lungime de mai bine de 200m, cu pereti abrupti de 70-80 m, Chaile Rasnovului oferasatisfactii estetice deosebite. Apa, care a retezat cu putere stanca, a creat colti ascutiti si privelisti salbatice. Torentii de apa strabatin forta aceste muchii, pentru a se linisti in padurea ce acopera poalele muntelui.

Dupa ce parcurge cheile de la vest spre est, calatorul se poate intoarce pe acelasi traseu, sau urca peste Dealul cu Mesteacan si ajunge la Paraul Rece, trecand pe la cabanele Poiana Secuilor si Trei Brazi.

5. Paraul Rece | Dealul cu Mesteacan (marcaj cruce albastra)

O varianta pentru a ajunge la Cheile Rasnovului este cea propusa prin titlu. Se strabat culmile domoale ale Muntilor Predealului spre Cabana Trei Brazi, apoi spre Poiana Secuilor, pornind de langa casa de odihna de la Paraul Rece. Drumul coboara in panta spre Paraul Mic (Pietrosu), apoi urcaversantul vestic al muntelui Moraru.

De la cabana Trei Brazi spre nord-est, pana la Poiana Secuilor, traseul merge drept, dar aici isi schimba brusc directia spre nord-vest, pornind din spatele cabanei spre versantul stang al vailor Tocilita Mare si Tocilita Mica,care la un moment dat se unesc. Drumul continua pe versantul vestical Muchiei Oii. Coborand, valea se largeste oferind o panorama care are ca reper Muntele Postavaru. Se traverseaza Valea Tocilita, se coboara apoi pe drumul forestier de pe Valea Cheii si se urca spre Spinarea Calului, spre est. Pe partea dreapta a apei drumul coteste pe dreapta, pentru a traversa Paraul Cheii prin valea care se ingusteaza brusc.

Se ajunge astfel la Cheile Rasnovului, ce atrag prin salbaticia si pitorescul lor.
Pentru intoarcerea din Cheile Rasnovului se foloseste acelasi drum pe soseaua forestiera, apoi poteca de pe Valea Tocilitei, cca. 300 m, pentru ca apoi sa seurmeze traseul pe coama ingusta pe sub varful Dealul de Mesteacan,1025 m, de unde se coboara in spatiu de basm al unei poieni din carese zareste versantul nordic al Muchiei Chaii.

Traseul continua spre sud-est, pe sub Culmea Morarului, traverseaza o poiana larga si intrain padurea de mobila si fag. Se coboara domol spre Cabana Secuilorla altitudinea de 1070 m, de unde se poate cobora spre Cheile Rasnovului.

Drumul nostru continua sa urce pana la Cabana Trei Brazi, la altitudineade 1128 m, pentru ca apoi, spre Paraul Rece, sa coboare peste Muntele Moraru pana la paraul Pietrosu. De aici urca din nou un povarnis, amenajat ca partie de schi, pentru a ajunge, in sfarsit, in statiune.

6. Predeal | Valea Leucii (marcaje punct rosu - dunga rosie)

Este unul din traseelepreferate de Cabana Diham, situata la 1320 m altitudine. Se parcurge mai intai distanta pana la Pasul Rasnov, punctul "La Sipote",respectandu-se traseul spre Paraul Rece. De la acest punct o potecamarcata cu punct rosu si banda rosie se desparte de drumul forestierspre cabana Diham, ce strabate frumoasa padure de brad si fag pesteculmea ce desparte bazinul Vaii Rasnoavei de cel al Ghimbavului, pentrua se intalni iar cu acesta la cca. o ora de mers.

Drumul forestierurca spre stanga, iar poteca coboara spre Valea Frasinetului, completimpadurita, pentru a intalni drumul forestie de pe Valea Ghimbavului.Mergand pe drumul forestier cca. 6 km, acesta urca in serpentine,trecand pe langa Cabana Steaua, ajungand in Saua Baiului, 1355 m, sub Vaful La Cleste, 1461 m, de unde coteste la dreapta spre Cabana Diham.
Urmand poteca, in fata se zareste Varful Diham, 1582 m altitudine, usor de recunoscut prin culmea lui rotunjita.

Se traverseaza paraul Frasinet si se ajungein partea defrisata a Magurii Cenusii, invadata de zmeuris. Niste serpentine urca spre Muntele Diham, intalnind mai intai Cabana Poiana Izvoarelor. In plan departat se zaresc Coltii Morarului si Bucsoiul.In fata se adanceste saua larga a Baiului, la 1355 m, intre varfurile Diham, 1582 m, si La Cleste, 1461m, loc in care se incruciseaza catevatrasee turistice.
La Cabana Diham putem admira pitorescul peisaj al Coltilor Morarului si culmile Bucsoiului si Tiganestilor, cu vaile lor ramificate.
Coborarea spre Predeal se face pe Valea Iadului in cca. doua ore de mers printr-o padure deasa ce a dat numele vaii, apoi drumul continua pe valea larga a Leucii. Drumul urca mai intai spre Culmea Diham, mergand in dreapta spre cabana Poiana Izvoarelor.

Drumul continua aproape orizontal spre est, ajungand la Saua Baiului, de unde se zaresc in toata maretia lor abruptul Bucegilor si culmea molcoma a Garbovei.
Parasind drumul forestier, care se indreapta spre nord, si mergand spre sud-est catre Cabana Vanatorilor de Munte, aflam cel de-al treilea Monument al Eroilor, ridicat in memoria celor cazuti la 1916 in Primul Razboi Mondial. Traseul continua pe langa cabana si, la mica distanta, potecile se despart. Cea marcata cu triunghi galben si banda albastra duce spreAzuga peste Varful Grecului, 1432 m altitudine.

Poteca spre stanga, marcata cu triunghi rosu, coboara pe Valea Iadului, vale ingusta cu panta mare si repezisuri, pana la Leuca. Drumul continua prin padurea umeda, pe un drum forestier care insoteste Valea Leuca pe o distanta de 3 km, ajungand la Valea Rasnoavei, aproape de varsarea ei in Prahova,de unde traseul continua pe soseaua asfaltata pana la Predeal, unde circuitul se incheie.

7. Predeal | Varful Fitifoiu (marcaj cruce albastra)
Un circuit de 2-3 ore, foarte agreabil si usor de parcurs, strabate culmile domoalela sud-vest de Predeal. Traseul porneste din partea de vest a orasului, patruzand pe strada Narciselor, langa piata de legume si urcand peValea Joitei spre padure. Mergand pe dreapta, cu respectarea marcajuluicu banda albastra se ajunge pe un drum forestie care porneste din Valea Rasnoavei.

Se urca pe varful Galma Mare, 1272 m, complet impadurit,de unde traseul continua pe o poteca larga cu pietrisuri rotunjite provenite din conglomeratele din care este alcatuita si Galma Mare. Se intersecteaza trei viroage, ultima abia sesizabila, pentru a se traversaun drum forestier. De aici panta se accentueaza, drumul continuand spre Valea Rasnoavei, unde se patrunde pe la Sanatoriu climatericde nevroze. Se urca in continuare cca. 600 m pe soseaua care duce spre Paraul Rece, pana in apropierea Pasului Rasnov, situat la altitudineade 1074 m, loc cunoscut sub numirea "Cracanel" si "La Sipote".

Se paraseste soseaua, pentru a patrunde, in nord-est, pe un drum forestier catre Predeal, peste Culmea Fitifoiu. Drumul strabate padurea de fag si molid spre est, urcand spre Varful Fitifoiu, ajungand mai inatai la paraul Stana Mare, de unde coboara putin, pentru a urca din nou spre proeminentul varf al Fitifoiului, 1288 m. De aici poteca se indreapta spre cabana Trei Brazi, situata la 1288 m altitudine.

Se continua traseul pe culmea impadurita, orientata spre est. Se traverseaza doua mici mameleoane, ajungandu-se intr-o sa de unde, spre stanga, se ajunge in soseaua Predeal-Trei Brazi. O poteca urca spre hotelul Orizont, de unde se ajunge usor in centrul orasului, incheind astfel unul dintre frumoasele trasee de agrement.

8. Predeal | Timisul de Sus (marcaj banda galbena)

Tinta acestui traseu este Cabana Trei Brazi situata la 1128 m altitudine, in Muntii Predealului, sub varful Morarului, la 1194 m altitudine, excursia presupunand cam 5 ore de mers lejer.
Traseul proneste din fata hotelului Orizont, urmand indicatorul cu banda galbena.

Se taie mai multe serpentine pentru a se ajunge la Cabana Vanatorului. Se urmeaza soseaua de la poalele Muntelui Fitifoiu, ajungandu-se pe varful muntelui, de unde drumul coboara spre Valea Rasnoavei. Apoi soseaua urca pana la Cabana Trei Brazi. Inainte de a strabate saua larga dintre muntii Fitifoiu si Moraru, se patrunde in poteca ce duce spre Varful Fitifoiu si se continua pana in Valea Rasnoavei, in Pasul Rasnov, aproape de drumul spre Diham.
Cabana Trei Brazi, strajuita spre nord-vest de Varful Morarului, 1194 metri altitudine,se afla intr-o pozitie deosebita de atragatoare. De aici se zaresc in departare statiunea Paraul Rece si serpentinele drumului care coboarala Cabana Cheia si la Rasnov.


Traseul nostru coboara spre frumoasa cabana din Poiana Secuilor, situate la 1070 metrii altitudine.La stanga, spre vale, este poteca ce duce la Cheile Rasnovului, prin valea Tocilita (traseul 5). Traseul marcat cu banda galbena merge prin Culmea Carbunarea catre Varful Postavarul. Traseul nostrum urmeaza o poteca larga, marcata cu triunghi galben si taie frecvent curbele drumului, schimband mereu directia de mers (marcata, de altfel). Se coboara pe langa complexul hotelier din Timisu de Sus pana in soseaua nationala Brasov - Predeal, avand la dreapta cabana Timis.

Cei 4 km pana la Predeal se parcurg pe sosea sau prin padure, urmand indicatia marcajului cu triunghi galben.

 
     
 
 
 
     
 
 
 
     

Super Oferte

Hotel Piemonte Predeal

Cazare Hotel Piemonte Predeal | Prezentare Predeal Piemonte Hotel | Poze Predeal Hotel Piemonte
Clasificare Hotel Piemonte - 4 stele
0