Istoria Orasului Beius | Istoric Beius | Geneza Beius | Beius Date cronologice

Istoria Orasului Beius | Istorie Beius | Localitatea Beius | Date cronologice Beius




Cazare Romania > Crisana > Judetul Bihor > Cazare Beius > Istoric Beius


 
 

Istoric Beius

Oferte Beius 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Prima mentiune cunoscuta a localitatii Beirus dateaza de la 1263 dar orasul a existat dinainte, dovada fiind ca la 1241 se vorbeste de un district al Beiusului complet pustiit de tatari in timpul invaziilor de la 1241–1246.

In documentele din perioada 1291-1242 localitatea Beirus apare cu toponimul Benenus, Benens, Belenus, Voyuoda de Bivinis, Belenyes. Pana la inceputul secolului al XX-lea s-a folosit mai mult denumirea de Bins. Documentele atesta ca in secolul al XVIII-lea in orasul Beius si imprejurimi, infloresc agricultura, mestesugurile, comertul, astfel ca spre sfarsitul secolului si inceputul noului secol Districtul Beius cuprindea un targ - Beiusul si 72 de sate.

Deschiderea unui gimnaziu a inpulsionat in mod deosebit dezvoltarea orasului Beius, eveniment de mare insemnatate pentru romanii din Transilvania deoarece va pregati intelectuali romani care vor deveni luptatori neobositi pentru libertate nationala pentru unirea tuturor romanilor. Astfel la 27 noiembrie 1918 in localul Casinei Romane are loc adunarea electiva a cercului electoral Beius-Vascau in care din ordinul Consiliului National Roman Central sunt alesi 5 delegati pentru Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia printre care si beiusenii Ioan Ciordas si Ilarie Crisan.

Dupa terminarea primul razboi mondial se impunea ca o necesitate redresarea economica a Tarii Beiuslului. Reforma agrara din 1921 aduce unele imbunatatiri, contribuind la dezvoltarea relatiilor de productie capitaliste din agricultura si imbunatatind situatia materiala a unei parti a taranimii.

Perioada Dictatului de la Viena a constituit o perioada grea pentru orasul Beius deoarece fiind situat in partea care nu fost a cedata, devine resedinta de judet unde sunt mutate toate autoritatile si institutiile judetene cu personalul lor si in plus a trebuit sa faca fata unui mare numar de refugiati in conditiile in care orasul si locuitorii nu erau suficient de instariti. Cu toate acestea in oras existau comercianti, mici meseriasi, cca. 236 functionari, dispensar, spital precum si institutii publice. In orasul Beius mai functionau o sala de teatru, cinematograf, hotel, camin de ucenici.

Locuitorii din Tara Beiusului sunt intr-o relatie de dependenta cu orasul Beius care le asigura locuri de munca, posibilitati de aprovizionare, prestatii de servicii publice, educationale si culturale.


S-au descoperit unele urme stravechi de locuire din paleolitic in toata depresiunea Beiusului, in pesterile de la Chiscau, Valea Sighistelului, Recas, Meziad, Campani. Pe Piatra Petranilor si la Meziad au fost gasite asezari neolitice fortificate.