Istoria Orasului Pancota | Istoric Pancota | Geneza Pancota | Pancota Date cronologice

Istoria Orasului Pancota | Istorie Pancota | Date cronologice Pancota




Cazare Romania > Crisana > Cazare Pancota > Istoric Pancota


 
 

Istoric Pancota

Oferte Pancota 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Prima mentiune documentara despre orasul Pancota se gaseste in lucrarea lui Marki Sandor care precizeaza ca pe locul unde se gaseste actuala asezare, in anul 1216 se afla o abatie benedictiana. Aceasta abatie este fara echivoc una din creatiile cele mai timpurii ale crestinismului local, dar despre existenta ei suntem informati abia la inceputulsecolului XIII-lea.

In 1217 este atestat Andreas, stapanul abatiei. Populatia alogena se afla sub jurisdictia abatelui si a patronului. Judecata putea fi realizata doar de abate si numai in cazuri speciale de catre rege. In cadrul ctitoriilor private era necesar acordul special al regelui.
Documentul din 1217 ne dezvaluie ca in acea perioada exista un proces in care erau implicati doi locuitori din Pancota.

In aceasta judecata apare pentru prima data mentionata abatia. Informatia s-a pastrat prin intermediul documentului Regestrum Varadiense care contine documentele proceselor juridice si ale judecatilor divine desfasurate la Oradea.

Sapaturile arheologice efectuate in zona au scos la iveala o asezare dacica mult mai veche, din secolele II-IIIe.n., care este confirmata si de unele descoperiri facute in satele vecine Maderat, Horia, Silindia. Noile actiuni care se intreprind in prezent sub egida Muzeului Judetean Arad vor aduce cu siguranta date noi cu privire la aceasta problema interesanta.

Istoricul maghiar Marki Sandor sustine ca abatia benedictiana cu hramul Sfintei Fecioare era mentionata si in anul 1219, precizand ca abatele de aici actiona si ca judecator in procesele localnicilor. Locuitorii din Pancota au intentat un proces Rolandei si lui Lorenz care le-au provocat o paguba de doua marci. Judecata a fost oficiata de abatele de Pancota si de catre stapanul patronal al acestuia, Andreas, prezent fiind si George de Cenad. Rolanda si Lorenz au fost supusi judecatii.

Cu toate ca tipul judecatii divine nu este precizat, se presupune ca era vorba de judecata focului. Procedura consta in faptul ca inculpatul trebuia sa duca un fier inrosit greu de 3 uncii pe o distanta cuprinsa intre 9 si 12 pasi. Proba focului la Oradea nu se desfasura in catedrala, ci in pronaos sau in curtea acesteia. Mana inculpatului era inca din prima zi infasurata in panza si sigilata, pentru a nu a putea apela la elemente de vrajitorie.

Dupa proba era din nou infasurata si sigilata, iar bandajul si sigiliul se indepartau dupa 3 zile. De-a lungul acestor zile se intampla frecvent ca inculpatul sa nu reziste din cauza ranilor provocate de arsura, si inainte de a i se da jos bandajul se refugia in biserica facand apel la dreptul de azil al acesteia sau in unele cazuri evada.

Initial abatia apartinea Arhideaconatul Sombol, asezare disparuta pe parcurs, situata intre Masca si Galsa pe un loc pe care localnicii il numesc in prezent Jimbolia. In jurul anului 1322 arhidiaconatul din Sambol isi muta sediul la Pancota, cuprinzand in sfera sa de influienta toate localitatile din jr: Agris, Cuvin, Covasant, Siria, Galsa, Maderat, Masca, Taut, Iermata, Sicula, Simand, Panat si altele.

In secolele XII-XIII, actualul teritoriu al judetului Arad cunoaste invazia tatarilor, dupa retragerea caror in anul 1240, incepe constructia unor cetati devenite ulterior puncte de mare interes strategic. Pe langa puternica cetate de la Siria, autoritatile vremii au ridicat si la Pancota o astfel de fortareata care devine proprietate regala, fiind atestata documentar in 14 iunie 1318 si nominalizata ulterior pe listele cetatenilor din timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg.

In anul 1375, printr-o decizie a regelui Ludovic, cetatea Pancotei impreuna cu cea a Deznei si o buna parte a Comitatului Zarandului este donata familiei Losonczy, una dintre cele mai vechi familii unguresti din zona, si va ramane in posesia ei timp de 170 de ani.

Incepand cu anul 1475, ca urmare a dezvoltarii pe care o cunoaste, aceasta asezare este atestata ca oppidum, adica targ, in jurul caruia gravitau toate satele din jur. Avea o populatie destul de numeroasa si o stare materiala buna, fiind consemnata in conscriptia din 1561 ca avand 76 de porti care reprezentau aproximativ 304 familii.

In secolul al XVII-lea, ca urmare a expansiunii Omperiului Otoman in Europa, Transilvania devine principat autonom. In contextul acestor evenimente, Pancota este pradata de turci care patrund aici desfiintand abatia existenta.
Sigismund Bathory recucereste asezarea, dar pentru scurt timp deoarece turcii revin si reusesc s-o reocupe, mentinand-o asa pana la finele secolului XVII-lea. In timpul ocupatiei turcesti, Pancota a fost sediul unui beg, centrul domeniului Timar.

Langa actuala strada a Soarelui, la circa 500 m de marginea orasului se gaseste cetatea, mai bine spus ruinele acesteia. Legenda atribuie turcilor aceasta fortificatie, lucru infirmat de atestarea documentara din secolul al XIV-lea, care demonstreaza apartenenta ei unei formatiuni administrative autohtone.

La inceputul secolului XVII-lea, in urma inlaturarii violente a lui Mihai Viteazul, principii Transilvaniei au trebuit sa faca fata marilor rivalitati turco-austriece. In anul 1636 turcii au atacat din nou Pancota, ucigand haiducii de aici care formau garnizoana locala si luand ostatici 14 copii.

Dupa aproape 150 de ani de stapanire otomana, catre sfarsitul secolului al XVI-lea Transilvania si odata cu ea si localitatea noastra intra sub stapanire austriaca. Pacea de la Passarowitz ( 1718 ) intareste aceasta stapanire, incorporand la Transilvania si regiunile apusene Maramures, Bihor, Zaradnd cunoscute sub numele de partium.

In prima jumatate a secolului XVIII-lea se infiinteaza marile latifundii intre care si marele domeniu al Pancotei care purta numele de Vetus Pankotha , donat la 27 noiembrie 1726 ducelui Rinaldo de Modenna. Acesta, gasind localitatea in mare parte distrusa de turci, incepe s-o colonizeze cu populatie de etnie maghiara.

Intrucat in timpul razboaielor de succesiune austriaca 1740-1746 nepotul ducelui Rinaldo s-a aflat in tabara adversa a habsburgilor, in anul 1760 uriasul domeniu intra in posesia camerei regale, devenind domeniu cameral si asa va ramane pana in anul 1821.

Intensitatea exploatarii habsburgice in Transilvania a constituit cauza unor puternice miscari sociale In anul 1756 iobagii de pe domeniul ducelui Modenna se ridica la lupta inpotriva sarcinilor feudale care erau tot mai impovaratoare, dar sunt repede infranti de armata.

Revolutia incepe in ziua de 4 noiembrie 1784, cand cetele de rasculati ataca mai intai Halmagiul, apoi inainteaza treptat pe valea Crisului Alb cuprinzand si Podgoria. Rasculatii carora li se alatura taranii din satele ocupate, ajung repede la Ineu unde intampina o rezistenta ceva mai serioasa din partea armatei.De aici se indreapta spre sud, ocupa localitatile Pancota, Galsa, Siria si ridica la lupta intreaga Podgorie. Victoriile rasculatilor sunt de scurta durata. La 12-13 noiembrie, cetatea Siriei este mai intai bombardata si apoi ocupata de armata colonelului Petra.

Cu toata infrangerea suferita, rasculatii nu se dau batuti, gasind noi forme de asi exprima nemultumirea. Astfel la 15 noiembrie 1784 la Pancota taranii incendiaza casa notariala. Interventia armate de la Siria pune capat acestor forme de razvratire, iar o parte din conducatorii rascoalei sunt intemnitati.

Primele sate iesite din domeniu vor fi Siria si Galsa, care ajung in posesia familiei Bohus. Marile vanzari vor avea loc in peioada 1819-1823.In anul 1822,baronul Iozsef Dietrich cumpara restul domeniului ce cuprindea comunele: Pancota, Seleus, Cighirel, Maderat, Masca, Agris, Araneag. Pentru aceasta afacere baronul a platit 720000 florini.

Din punct de vedere economic, domeniul Pancota prezinta gospodaria tipic capitalista, modernizata, bazata pe o conducere bine organizata. Au fost realizate in aceasta perioada mari constructii, fie cu destinatie familiala, fie gospodareasca. In acest sens este ilustrativ castelui familial din centrul orasului, realizat in stil neobaroc, restaurat in deceniul al VIII-lea al secolului nostru. Din forma originala castelul pastreaza o mare parte din exterior iar in interior sufrageria, culuarele si o parte din usile din fier forjat, precum si grilajele de la ferestre. Dupa preluarea domeniului de catre baron in urma deposedarii iobagilor de pamanturile contractuale precum si din cauza recrutarilor fortate, multi feciori au luat calea padurilor continuand ca forma de lupta lotria.
La nemultumirile locuitorilor au contribuit si robotele in crestere, fata de care comunitatile au reactionat prin refuzul efectuarii lor ori prin targuieli sau rascumpararea lor in bani.

Drept urmare, cu ocazia revolutiei de la 1848 izbucnesc noi conflicte. La Pancota si Siria, stapanii feudali recunoscand pericolul ce-l reprezinta starea febrila a populatiei, n-au mai fortat indeplinirea robotelor. Dupa revolutia din martie 1848, guvernul maghiar incearca sa organizeze garzi nationale pentru pastrarea linistii si ordinii publice prin inrolari fortate.

In toamna anului 1848 in localitatile Pancota, Siria Draut unde viticultura era bine reprezentata, taranii se ridica impotriva dijmei dupa vin.Toate aceste actiuni din anii 1848-1849 au scos in evidenta nemultumirile taranimii, atat de ordin social cat si national.
Dupa infrangerea revolutiei s-a instaurat regimul absolutist habsburgic. In problema iobagiei insa nu s-au inregistrat mari schimbari, cu toate ca Patenta Imperiala din 1853 ordona desfiintarea iobagiei. Drept urmare a fost consfiintita situatia de proprietate de dinaintea anului 1848, majoritatea suprafetelor ramanand in cadrul uriasului domeniu Dietrich. Impreuna cu sotia sa Bela Ana Clara, baronul a avut doua fiice. Una dintre ele Anna Elisabeta s-a casatorit cu contele Lajos Schlkowsky, iar cealalta Wilhelmina a murit la varsta de 4 ani.

In anul 1855, la moartea baronului, intreg domeniul este lasat mostenire nepotului dinspre fiica, contelui Iozsef Schulkowsky. In acst domeniu era incadrat si castelul din Pancota care pastreaza si azi blazonul familiei Schulkowsky pe acoperis.
Noul proprietar si-a arendat o parte din mosie sub forma arendei mici iar cealalta parte sub forma arendei mari. Din totalul mosiei care depasea 70000 iugare, si-a retinut pana in anul 1919 cand domeniul intrase in posesia statului roman, 8000 iugare pamant si 6000 iugare padure. Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca are un ecou deosebit in Transilvania marind dorinta romanilor de aici pentru libertatea nationala.

In 1904 alegerile parlamentare faceau tot mai necesara organizarea politica a romanilor. Partidul National Roman a depus candidaturi in toate cercurile electorale, si in conditiile promovarii activismului parlamentar au fost alesi un numar de 44 candidati romani. La Pancota au fost propusi un numar de 4 candidati nationali.

Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, multi romani din Transilvania sunt inrolati pentru a apara Austro-Ungaria. Din Pancota si Maderat sunt mobilizati 232 rezervisti. Revolutia romana de eliberare nationala din 1918 a inceput toamna cuprinzand in scurt timp toata Transilvania. Atacul taranilor s-a indreptat mai intai asupra notarilor, primarilor si preotilor, apoi impotriva mosierilor si negustorilor. Aceste actiuni s-au declansat in primele zile ale lunii noiembrie, cand mai multi tarani de etnie germana din Pancota s-au prezentat la notarul local Gustav Gurba somandu-l sa paraseasca comuna.Acesta speriat s-a refugiat la Arad. A doua zi, in 2 noiembrie, actiunile revolutionare au fost largite, fiind indreptate asupra mosierilor din zona. Acum satenii pancotani impreuna cu cei din satele vecine veniti la targ, distrug gheretele negustorilor, devasteaza pravaliile, dupa care trec la atacul mosiilor din jur. Vazandu-si mosiile amenintate, burghezii din pancota alcatuiesc o garda civila si pornesc la reprimarea multimii dezlantuite. In ciocnirile care au avut loc au fost 4 morti si peste 30 de raniti.

Tot in noiembrie se trece la alcatuirea de organe noi de stat: consilii nationale si garzi nationale. Pentru infiintarea garzii nationale mixte, la Pancota a actionat locotenentul I. Neamtu. Noua garda nationala a fost condusa de Maximilian Musca. La 20 nioembrie 1918 s-a convocat Marea Adunare Nationala Romana pentru data de 1 decembrie la Alba Iulia. Din districtul Zarandului au participat peste 300 delegati alesi. Cercul Siria a fost reprezentat de 4 delegati oficial alesi, din care unul era din Pancota, pe nume Ioan Burza, in varsta de 55 de ani.

In toamna anului 1918 cand imperiul austro-ungar se prabusea, masele taranesti din localitatea noastra, alaturi de cele din intrgul judet se ridica impotriva vechii asupriri cerand pamant, dreptate sociala si nationala. Prin Decretul lege numarul 3622 din 11 decembrie 1918, Consiliul Dirigent al Transilvaniei a fost autorizat sa redacteze proiectul legii reformei agrare. Ordonanta numarul 87 din 1919 preciza ca au dreptul la arenda fortata toti plugarii care au mijloace de productie, astfel loturile de pamant ce reveneau taranilor pentru arenda se fixau in functie de numarul de brate de munca de vite si unelte..

Decretul lege prevedea expropierea in intregime a tuturor proprietatilor apartinand strainilor si persoanelor particulare cu domiciliul in afara granitelor Romaniei. In baza acestui decret, domeniul Pancota apartinand baronului Schulkowsky intra in posesia statului roman. Dupa aproape 2 decenii de la reforma agrara, taranul al carui lot primit la improprietarire s-a tot micsorat ridica din nou problema pamantului, o noua lege agrara fiind tot mai apelata.

Extinderea suprafetelor cultivate si schimbarile survenite in structura culturilor au schimbat posibilitatile de schimb. Cum Pancota era cunoscuta ca targ, piata ce se organiza aici cunoaste o dezvoltare deosebita. Ca urmare o buna parte dintre urmasii iobagilor renunta la munca pamantului si isi dedica activitatea practicarii unor meserii inchegandu-se un important nucleu de mestesugari. dezvoltarea continua a activitatii acestora, indeosebi a celor ce prelucrau lemnul din vecinatate, alaturi de pozitia geografica favorabila comercializarii produselor respective, au stimulat aparitia primelor elemente ale economiei moderne capitaliste, fabrica de mobila curbata care s-a infiintat in prima parte a secolului XX. In perioada urmatoare , in afara acestei unitati economice mai functionau o fabrica cu aburi de caramizi si tigle, o mare interprindere de prelucrare a pieilor si producerea de talpa, o fabrica de otet apreciata la vremea respectiva drept cea mai mare din zona, moara Veronica si presa de ulei.

Norii negri ai razboiului se abat si asupra meleagurilor noastre. incepand cu anul 1939 se declanseaza actiunea de recoltare a tinerilor si a barbatilor apti de lupta de etnie germana indeosebi, pentru inrolarea in Wehrmacht sau trupele SS.
Din informatii primite de la parohiile din Pancota si Maderat rezulta ca in perioada 1941-1945 pe fronturile celui de-al Doilea Razboi Mondial au muri la datorie aproape 60 de eroi din care 44 din Pancota si 15 din Maderat. Dupa 1989 Asociatia Veteranilor de Razboi di Pancota, in memoria eroilor pancotani cazuti pe campurile de lupta ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fixat pe peretii holului principal al primariei doua placi comemorative pe care sunt consemnate numele acestora.
La 13 august 1944 s-a declansat ofensiva ungaro-germana care avea drept obiectiv zdrobirea trupelor romane la vest de muntii Apuseni si patrunderea in sudul Transilvaniei in spatele Armatei a IV-a romane.

Pe teritoriul s-au desfasurat actiuni militare de mare amploare de catre marile unitati ale Armatei a III-a ungare. Superioara numeric si tehnico-militar, aceasta a reusit destul de repede sa zdrobeasca rezistenta opusa de subunitatile romane de graniceri si artilerie, si dupa ce ocupa Aradul patrund adanc pe vaile Muresului si Crisului Alb.
In ziua de 11 septembrie 1944 , batalionul I din regimentul 85 infanterie si compania de comanda sunt aduse la Pancota de la Chisineu Cris in scopul apararii aliniamentului Curtici-Pancota-Chisineu Cris- Ineu.

In dimineata zilei de 14 septembrie 1944, orele 6:30, dupa o pregatire de artilerie de jumatate de ora, regimentul I transport moto insotit de 15 15 care de lupta apartinand de Armata a III-a ungara, ataca batalionul I al regimentului 85 infanterie care avea misiunea sa apere Pancota.

In noaptea de 18 spre 19 septembrie 1944 au sosit primele unitati rusesti dinspre Siria cu care s-a luat imediat legatura. In urma colaborarii ruso-romane, dupa o pregatire de artilerie intensa, se declanseaza un nou atac in dimineata zilei de 19 septembrie orele 9 pe directia Draut-Maderat-Galsa-Siria in urma caruia aceste sate sunt ocupate. La orele 14 aviatia inamica alcatuita din 7 avioane germane ataca batalionul I din regimentul 85 cauzandu-i mari pierderi materiale si umane.

In data de 20 septembrie acelasi batalion continua actiunea de curatire a satelor ocupate capturand 97 prizonieri impreuna cu armamentul din dotarea lor, 2 camionete si alte materiale de razboi. Cu o otare modesta si o instructie pe masura, trupele romane sprijinite ulterior de cele ruse, in numai 5 zile, printr-un effort sebit, opresc invazia ungaro-germana si apoi o resping intran in seara zilei de 23 septembrie in dizpozitiv defensiv pe malul de est al Crisului Alb, pe liziera de la nord de Chisineu Cris.

La 6 martie 1945 s-a instalat regimul democrat popular. In acelasi an s-au expropiat 213 proprietati apartinand etnicilor germani din Pancota. A rezultat in urma acestei actiuni o suprafata de 1798,31 hectare care a facut obiectul unei noi reforme agrare. Cei lipsiti de pamant au fost improprietariti cu cate 3,16 ha/familie, iar celor ce posedau loturi foarte mici la acea data li s-a dat in completare diferenta pana la atingerea suprafetei prevazute de noua lege.
In noiembrie 1946 au loc alegeri, atat pentru organele centrale cat si locale, care se desfasoara fara incidente atat la Pancota cat si la Maderat. Dupa alegeri, evenimentele se desfasoara conform programul elaborat de noii guvernanti.