Cazare Zlatna | Oferte cazare Zlatna | Cazare Hotel Pensiuni Vile Zlatna | Accommodation Zlatna

Oferte Cazare Zlatna | Informatii turistice Zlatna | Obiective turistice Zlatna | Accommodation Zlatna




Cazare Romania > Transilvania > Cazare Zlatna


 
 

Cazare Zlatna

Oferte Zlatna 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Aceasta sectiune nu are unitati de cazare inscrise !

Daca sunteti proprietarul unui hotel, pensiuni sau vile din si doriti inscrierea in portalul de promovare turistica www.tourismguide.ro accesati pagina Inscrie-te acum !

Pentru a venii in sprijinul echipei TourismGuide de a dezvolta si promova impreuna cat mai eficient localitatea, puteti trimite informatii si poze pe adresa de email: admin@tourismguide.ro

Orasul Zlatna se afla in judetul Alba, in Muntii Apuseni, in Depresiunea Zlatna, pe cursul superior al raului Ampoi, la o altitudine de 450-500 m, la 38 km vest de municipiul Alba Iulia. Localitatea Zlatna a fost declarata oras in 1968 iar in prezent are aproximativ 9000 de locuitori si 18 localitati in subordine.

Pe teritoriul localitatii Zlatna au fost descoperite urme de locuire ce indica prezenta unei asezari in acest loc inca din epoca bronzului.

In perioada romana in acest loc a existat o asezare infloritoare ce purta numele de Ampelum si care se pare ca a fost un important centru de exploatare a aurului care a purtat chiar rangul de municipium.

Urmele materiale descoperite constau din inscriptii in latina, statui, monezi si ceramica.

Localitatea este mentionata pentru prima data in anul 1347 iar ulterior in 1387 este ridicata la rangul de oras. Datorita industriei miniere orasul cunoaste o dezvoltare accelerata, aici fiind instalata prima masina cu aburi din Transilvania ce avea o putere de 14 CP.

Principele Transilvaniei in aceea vreme Gabor Bethlen a adus muncitori germani si slovaci pentru a lucra in mine. Tot in aceasta perioada la Zlatna a functionat si o scoala de minerit.

In perioada 1837-1847 la scoala din Zlatna a invatat Avram Iancu, mai tarziu orasul participand activ la revolutia de la 1848-1849.