Istorie Ploiesti | Istoric Ploiesti | Orasul Ploiesti Date Cronologice

Ploiesti Istorie | Istoria orasului Ploiesti | Date Cronologice Ploiesti




Cazare Romania > Muntenia > Judetul Prahova > Cazare Ploiesti > Istoric Ploiesti


 
 

Istoric Ploiesti

Oferte Ploiesti 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Ploiesti

Nota 9.7 din 10 pe baza a 6 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Ploiesti

 
     
 
 
 
     
 
 

Dupa cum spun legendele, ciobanul Mos Ploaie, impreuna cu cei sapte feciori ai sai, a poposit candva intr-o poiana a codrului intins care acoperea pe vremuri aceste tinuturi. Gasind aici loc adapostit, apa buna, pamant roditor, n-a mai plecat, intemeind asezarea careia i-a dat numele. Se mai povesteste ca Ploiestii aveau sapte case si un schit de maici si ca locuitorii, inmultindu-se, si-au cucerit locuri de case si ogoare, ca toporani in lupta cu padurea.

Istoricii au scos la iveala o serie de marturii semnificative care atesta o locuire neintrerupta a acestor meleaguri, strans legate de intreaga arie a civilizatiilor traco-geto-dace. Sapaturile arheologice au pus in evidenta unele vestigii mezolitice in zona Ploiesti-Vest si a unor asezari neolitice in zona Ploiesti-Nord. Deasemeni s-au gasit vestigii din epoca bronzului, precum si din perioadele mai recente din secolele VIII - VI i.Hr. pana in pragul epocii romane.

In ceea ce priveste data infintarii si la primii locuitori ai unei localitati cu numele Ploiesti exista putine marturii scrise. Dupa Nicolae Balcescu, ar fi existat pe vremea lui Mircea cel Batran o Capitanie a Ploiestiului. Din punct de vedere documentar, toate lucrarile de istorie se opresc la anul 1503, de cand dateaza prima aparitie in actele Brasovului a unor nume de carutasi ploiesteni, Dragoi, Tudor, Neagu si altii. Prezenta unor ploiesteni pe pietele unor orase din Ardeal denota ca localitatea avea un nume si o baza economica ce-i permiteau sa intre in relatii comerciale cu centre de peste munti. Numele mai apare intr-un hrisov din 1567, semnat de domnul Tarii Romanesti, Petru cel Tanar, prin care se intarea o vanzare a cinci razoare de vie intre un anume Avrut din Ploiesti si logofatul Coresi din Barcanesti.

Un moment crucial a fost alegerea Ploiestiului in 1597 de catre Mihai Viteazul ca baza pentru operatiuni miltare si a ridicat satul de mosneni la rangul de targ domnesc. Sprijinit de domnie, Ploiestii se dezvolta continuu pe parcursul sec. XVII, este sediu al capitanului de Ploiesti, devenind un important centru urban al tarii. Ridicarea sa a provocat decaderea unui alt oras aflat in apropiere, Targsor, ce va deveni un simplu sat.

Orasul Ploiesti a cunoscut o puternica dezvoltare industriala si comerciala, o data cu descoperirea si punerea in exploatare a zacamintelor de petrol din regiunile invecinate. In jurul orasului Ploiesti a aparut un lant de rafinarii iar in oras magazine comerciale, birouri, ateliere, institutii de invatamant.

Pana la instaurarea regimului comunist in Romania a purtat numele de Ploesti si a fost resedinta judetului Prahova.

La 1 august 1943 si in vara anului 1944, Ploiestiul a suferit efectele bombardamentelor aeriene ale fortelor anglo-americane, care au pricinuit distrugeri grave. Dupa 1944, in cadrul transformarilor sociale si economice sub regimul comunist, importanta orasului a scazut. Dupa 1990 cunoaste din nou un avant economic si cultural.