Informatii utile Bran | Zona Bran Rucar | Detalii comuna Bran

Informatii utile Bran | Cazare Zona Bran Rucar | Detalii comuna Bran




Cazare Romania > Culoarul Rucar-Bran > Judetul Brasov > Cazare Bran > Informatii Utile Bran


 
 

Informatii Utile Bran

Oferte Bran 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Bran

Nota 8.7 din 10 pe baza a 23 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Bran

 
     
 
 
 
     
 
 

Cateva date legate de comuna Bran

Organizarea administrativa Bran Organizarea administrativa
Una din cele 43 de comune ale judetului Brasov, comuna Bran are 4 sate: Bran, Predelut, Sohodol, Simon.
Altitudinea medie 750 m.
Suprafata 6 758 ha.

Reteaua hidrografica Bran Reteaua hidrografica
Bogata, cu numeroase izvoare cu debite constante, sunt colectate de paraul Turcu, afluent de stanga al raului Olt. Paraul Turcu strabate culoarul Rucar-Bran si intreaga comuna.

Clima Bran Clima
Climatul este temperat-continentala cu trasaturi montane. Temperaturile medii multianuale variaza intre 4,5ºC si 0ºC. Cantitatea anuala de precipitatii oscileaza intre 750-1300 m in zona montana inalta. Stratul de zapada din perioada de iarna este neuniform si discontinuu, durata medie anuala a acesteia crescand odata cu inaltimea, de la 115 zile la Bran si 215 zile in zonele inalte. Vanturile bat cu frecventa mai mare pe culoarul Rucar-Bran (Bran, Gura Soacrei) si dinspre Est (Predelut) inregistrand 8-10 m/s in sectorul si peste 10 m/s in sectorul montan inalt.

Vegetatie Bran Vegetatie
Se caracterizeaza printr-o etajare altitudinala topoclimatic. In proportie de 85% vegetatia este spontana. La peste 1700 m altitudine in Bucegi si Piatra Craiului sunt zone acoperite cu vegetatie alpina si subalpina, alcatuita din pajisti in care predomina Rogozul (Carex Curvula), Parusca (Festuca Supina), Taposica (Nardus Stricta), din tufisuri pitice de arbusti cum ar fi: smardanul, afinul, jnepenul si coacazul precum si vegetatie specifica stancilor cu multe elemente specifice floristice rare, ocrotite de lege, intre care Floarea de Colt, Gentiana sau Ghintura, monumente ale naturii ca Garofita Pietrii Craiului, toate acestea in Rezervatiile Naturale Piatra Craiului si Bucegi.

Fauna Bran Fauna
Bogata si variata cu trasaturi specifice zonei de munte din Europa Centrala. In domeniul forestier vietuiesc ursul, lupul, mistretul, vulpea, rasul, capriorul, pisica salbatica, gainusa salbatica, cinteza. Sunt declarate monumente ale naturii capra neagra, cocosul de munte, ierunca, vulturul plesuv, acvila de piatra.

Resursele naturale Bran Resursele naturale
Padurile si apele. Roci utile pentru constructii, argile comune, nisipuri, pietrisuri

Populatia Bran Populatia
Numar de locuitori 5.573
Structura populatie active Este de 2324 din care 41,02% a fost angajata in industrie, 20,96% in comert, 11,10% in transport si telecomunicatii, 2,31% in sectorul agricol (1994). Rata oficiala a somajului era de 11,40% in anul 1999.

Miscarea populatiei Conform datelor furnizate de ultimele recensaminte fata de anul 1997 s-a inregistrat ca urmare a ratei scazute a natalitatii o scadere a natalitatii de 456 persoane. Se remarca o stabilitate tineretului. Sesizabila este o crestere in ultimii 3-4 ani a numarului celor care au o a doua resedinta la Bran.

Economie Bran Economia
Cooperativizarea zonei dupa 1945, in comparatie cu cele doua depresiuni ale judetului agriculturii, explica relativ prosperitatea din anii comunismului.

Agricultura Bran Agricultura
Suprafata arabila a localitatii este 289 ha (4,3%). Din totalul suprafetei arabile, culturile cele mai importante la reprezinta cartoful (120 ha), trifoiul (60 ha), lucerna (40 ha), ovazul, orzoaica de primavara, borceagul, sfecla furajera.
Pomii fructiferi livezile ocupa 145 ha.
Fanete naturale si pasunile ocupa circa 3825 ha.
Padurile 628 ha din care 50 ha apartin comunei Bran.
Alte terenuri 468 ha.

Cresterea Animalelor Bran Cresterea animalelor
Exista circa 22000 de ovine, 2850 bovine, 2300 porcine, 300 cabaline, 10000 de pasari. Zootehnia reprezinta activitatea de baza a locuitorilor.

Industria Bran Industria
Unitatile de prelucrare a unor materii prime locale ca daracuri, tesatorii de stofe si postav, cojocarii. In domeniul serviciilor exista societati de transport, comert si alimentatie publica. O dezvoltare deosebita a cunoscut in ultimul deceniu turismul rural.

Caile de comunicatii Bran Caile de comunicatii
Relativ dezvoltata ca urmare a asezarii judetului si implicit a comunei in mijlocul tarii. Localitate este traversata de DN 73 care leaga Brasovul de Targoviste. Drumuri judetene asfaltate asigura legatura cu Poiana Brasov-Rasnov-Bran, Sinaia-Rasnov-Bran si Fagaras-Poiana Marului-Bran. Drumurile vicinale partial asfaltate au o lungime de 25 km.

Invatamant Bran Invatamant
Liceul Sextil Puscariu, 4 scoli primare si 2 gimnazii. Populatia scolara: 722 de elevi si 56 cadre didactice.

Cultura Bran Cultura
Muzeul Bran (infiintat in 1957), biblioteca cu 12.133 de volume si 1256 cititori (desfiintata in 2001). 3 camine culturale in fiecare sat al comunei. Complexul muzeal cu 3 muzee (Castel, Vama Medievala si Muzeul Etnografic in aer liber). Este unul din cele mai cunoscute si vizitate muzee din tara. In ultimii 3 ani (1999-2002) media vizitatorilor care au pasit pragul muzeului a fost de 195.000.

Religie Bran Religia
Dupa datele recensamantului, 94,72% din populatia comunei sunt de religie ortodoxa, restul sunt adventisti de ziua a 7-a
Biserici si lacasuri de cult: 4 biserici ortodoxe in fiecare sat, Case de Rugaciune
Institutii bisericesti Parohiile ortodoxe se afla in Protopopiatul Ortodox Brasov si Arhiepiscopia Ortodoxa a Sibiului (Mitropolia Ardealului).